2019-04-23
假如食物不似你预期本人好钟意食泰国菜,黎到东大街,有咁多美食,但我都拣左一间泰国菜,因为我见到OpenRice嘅食评有好多好评,但点知呢个就成为左我今晚最错嘅决定。我哋两个人总共叫咗三样嘢,第一系柚子虾沙律,第二系冬阴功鸡煲,第三系芒果糯米饭。柚子虾沙律系ok嘅,啲柚子肉系正常嘅,啲虾都系正常嘅,不过我喺出面食过啲比较足料嘅会有啲鱼仔干喺上面增加啲咬口,呢度嘅配料就争左少少。冬阴功鸡煲令我几失望,冬阴功本身就够味嘅,但败笔系啲鸡肉,唔入味之余啲肉仲好鞋。食完呢两样嘢,觉得颇失望,但我同自己讲,可能系叫错嘢姐,俾多次机会啦,叫一个大家喺食评都话好食嘅芒果糯米饭!我话,如果连芒果糯米饭都唔掂嘅话,我就俾负评。结果系点?以下系令人绝望嘅芒果糯米饭,一个价值$52元正嘅芒果糯米饭。侍应将呢碟嘢摆上台之际,我满脑子都是疑问:点解同我日常嘅认知有咁大分别?点解系咁白嘅呢? 莫非系新品种嘅芒果,就好似日本𠮶只淡雪士多啤梨咁?然后我尝试用叉吉一下,大佬,唔系路,青木瓜般的硬度,好大力先吉到。再咬一啖,青木瓜的爽脆,再带颇强烈的酸味,或者喺呢个平行时空入面,我食紧嘅系青木瓜糯米饭。我举手向侍应示意,向佢
冬阴公鸡煲
芒果糯米饭
我举手向侍应示意,向佢请教:「呢个系咪新品种?或者你会唔会俾左个青木瓜我?」
侍应走去请示一个疑似老板嘅人,老板行过黎,望住枱上的芒果,不禁失笑:「er,我谂呢个芒果系有啲生同未熟。」我向他重申呢个芒果好硬同好酸,佢回答:「睇落的确系好似一旧生嘅蕃薯咁!唔好意思,因为我地已经用晒啲熟嘅芒果,所以我就算再开一个芒果,都会系咁样。不如我剩系收你糯米饭钱啦,扣三十二蚊俾你,收返你廿蚊啦!
我只想快啲离开,所以算了。如果我系老板嘅话,我应该会直接waive 左成个芒果糯米饭嘅钱;如果我系侍应嘅话,我见到咁嘅色嘅芒果,我唔会捧出黎;如果我系个整甜品嘅师父,当我切开个芒果见到咁嘅色,我会话同个客讲卖晒啦;如果我系你,我唔会食呢度😭