2018-07-08
Happy Friday,约了友人到The Cheesecake Factory食饭,美国菜,以Cheesecake出名,其他食物都不俗,即想试下了,因冇book位,要早点去等,友人在尖沙咀返工,放工6点几去到,都已经好多人等位了~果然好受欢迎(加上星期五),预计等候时间约90-100分钟,因唔太肚饿,一齐照等了。 等位时会派呢部机比你,著灯即系有位,因怕惊行太远接收唔到,大多数都系门口到等。 等待中顺便睇定食咩好,十分多选择,已拣好食咩了。 等了大约小时再看一下menu。 年轻人,究竟有乜野动力驱使你要等咁耐都仲肯等落去呀?系爱定责任呀?系太想食呀!真系考验我真爱(竟然冇放弃),真系等左90分钟先入到去,破左个人等候纪录,同时觉得预计既时间都好准。 餐厅环境颇大,设计是怀旧欧陆式的风格,灯光昏暗,感觉有气氛。 有吧枱及电视。 甜品柜,好多款式呀。 等你等到我坚饿,坐抵唔洗点睇即叫野食。 餐包,个包几好味。 独家柠檬冻饮,$52,清香的柠檬味,好解喝又爽朗。 炸芝士通粉球,$128。 似乎是人气之选,炸芝士通粉球,咬落香脆,内里是芝士通粉,口感丰富, 芝士
等待中顺便睇定食咩好,十分多选择,已拣好食咩了。
等了大约小时再看一下menu。
有吧枱及电视。
甜品柜,好多款式呀。
等你等到我坚饿,坐抵唔洗点睇即叫野食。
餐包,个包几好味。
似乎是人气之选,炸芝士通粉球,咬落香脆,内里是芝士通粉,口感丰富, 芝士味恰到好处,配意式番茄忌廉酱更好味呀。
好大碟,份量十足,路易斯安娜鸡肉有4件以上,仲要大件,入口十分香脆,炸得不油腻够干身,味道香口,蝴蝶粉份量多,口感烟韧,配上蘑菇、辣椒及纽奥良酱汁,唔太辣,好惹味呀。
要惜食,一于打包。
芝味无穷的一餐,不枉等咁耐,食物有水准,大大件好抵食,环境坐得舒适,服务态度几好,有下次呀,上网见到好似有得book位,一于揾日试打去问先。