2021-09-25
🎏熊妹生日,屋企人又点会唔庆祝呢?📌熊妹生日,就梗系食熊妹钟意食嘅嘢啦!好耐都冇食过韩国菜,好耐都冇飞过韩国🇰🇷,好挂住韩国呀!想喺香港食韩国菜,都莫过于韩国餐厅代表《Goobne Chicken》。📌多人食饭梗系预早订枱啦,好难得旺角琼华中心分店有得订七点前嘅枱,咁出名嘅餐厅咁多人排队,订咗枱唔使等位嘛。📌熊妹钟意食韩国菜,因为觉得款式比较特别。其中最出名嘅炸鸡同埋芝加哥薄饼都令熊妹念念不忘,仲有好多铁板锅物呀,辣炒年糕啊,鸡蛋卷都系韩国菜嘅特产。Goobne 芝加哥薄饼, $188打响头泡嘅梗系要试吓呢个多重芝士嘅芝加哥薄饼啦。大薄饼一分为八,由五种芝士嘅混合,有芝士碎芝士粒芝士溶,当中有车打芝士嘅浓郁味,又有马苏里芝士嘅拉丝,各款芝士发挥所长,组合成一款非常浓郁芝士嘅薄饼,饼底用上香辣嘅茄酱,所有味道嘅配搭非常适合 ,真系韩国嘅芝加哥薄饼先会食到咁丰富嘅味道。UFO芝士火锅,$268第二款招牌菜UFO芝士火锅,就真系出名到街知巷闻。16件烤鸡围边形成UFO咁样,烤鸡可以拣两款口味,热炉中间承载着马苏里拉、车打同Grana Padano芝士碎,由Gas炉烘热啲芝士慢慢溶化,然后
📌熊妹钟意食韩国菜,因为觉得款式比较特别。其中最出名嘅 炸鸡同埋芝加哥薄饼都令熊妹念念不忘,仲有好多铁板锅物呀,辣炒年糕啊,鸡蛋卷都系韩国菜嘅特产。
打响头泡嘅梗系要试吓呢个多重芝士嘅芝加哥薄饼啦。
第二款招牌菜UFO芝士火锅,就真系出名到街知巷闻。
16件烤鸡围边形成UFO咁样,烤鸡可以拣两款口味,热炉中间承载着马苏里拉、车打同Grana Padano芝士碎,由Gas炉烘热啲芝士慢慢溶化,然后捞埋烤鸡一齐食,哗!系10磅嘅脂肪再加10磅嘅脂肪,好味!
由于有人食辣,有人又唔食辣,所以烤鸡拣咗甜辣辣味同埋蜜糖味。烤鸡一件都好大件,鸡肉好嫩滑,外皮有酱汁锁住,味道好浓郁,果然名不虚传。
甜辣烤鸡一定系韩国炸鸡必食,因为甜辣酱就系韩国嘅特产,甜甜地辣辣地系韩国嘅经典味道。
蜜糖味就好香甜,在捞埋咸咸地嘅芝士,又甜又咸味道特别之余又好夹。
食咁多肥腻野,要食下啲蔬菜中和下先。
成家都系酸性体质,好钟意食酸野。沙律材料有西柚、橙、虾、蕃茄仔、沙律菜、葡萄干,都想变酸嘅柠檬汁,所有材料都好清新,成件事真系好开胃呀,可以清一清口腔再食过。
辣炒年糕系韩国嘅传统街头小食,熊妹系第一次睇韩剧嘅时候已经爱上咗啦。
经典嘅韩国辣酱配合长条形嘅烟韧年糕,真系好滋味嘅小食。
因为有芝士做底,所以用铁板呈上,可以以热力保持住芝士嘅热溶度。甜辣酱同芝士真系好夹,都系好典型嘅韩国菜味道,入面仲有辛拉面底,仲郁点糕片,全部捞埋一齐食,又惹味又饱肚,好满足呀!
全部都叫啲小食,都要叫下啲饭食嘅。泡菜又系韩国嘅经典特产之一,由多款调味香料腌制出独特嘅泡菜味道,即系熊妹爱不释手。
咁浓味嘅泡菜攞嚟炒饭,就一定好惹味,仲捞埋芝士同埋面头一只荷包蛋,好简单嘅炒饭材料已经系一款民间美食。
海鲜煎饼又系另一款传统小食,入边有虾、鱿鱼、蛤蜊同埋大葱造成嘅煎饼,感觉上比较油啲,饼底煎出嚟就会香口啲。虾肉鱿鱼材料都唔劣质,口感几弹牙,仲有大葱嘅味道,不过系熊妹最怕食嘅。
鸡蛋卷又系韩国令一款民间喺家中都可以简单做出嘅传统美食。
紫菜包裹住餐肉、青瓜、红萝卜、芝士,然后再由有一层煎起的厚蛋皮包裹这个个紫菜卷,就成为呢个鸡蛋卷喇。
味道就真系冇乜特别,就系好简单嘅鸡蛋卷小食,相对起价钱就冇咁抵食啦。
📌完美嘅生日大餐又完美结束啦!熊妹希望每年都可以同家人继续过生日!