2018-11-13
芝士鸡煲,听就听得多,食就未食过既。呢间可以wtsapp订位,唔似某某连锁火锅店,打到个电话烂都冇人听。我地bk左6.30pm收工过黎就岩岩好,终于可以一试呢个传说中既本地首创既芝士鸡煲。我同友人约左系太子站E出口等,3分钟路程就到了,唔难揾,而且系太子呢个位置好方便。芝士鸡煲 - 小 ($178)用左车打芝士同巴马臣芝士,仲有d系冇公开过既秘方芝士,呢个组合真系同韩国果d芝士拉丝炸鸡有得挥。汤底用左猪鸡鱼骨熬制既,仲有大量既洋葱,好fusion既做法。食完d鸡,店员会帮手加汤,就可以用个芝士汤(or清汤)打边炉。竹笙墨鱼滑 ($88)酿左墨鱼滑系竹笙入面,咬落去先系吸哂芝士汤汁既竹笙,再黎就系鲜味十足既墨鱼滑。平时见开既,最多都系酿入油炸鬼or豆卜,今次系酿入竹笙,2样我中意食既野竟然合体,有趣有趣!澳洲牛舌 ($88)炉端烧食牛舌就食得多,火锅有牛舌就比较少见,牛舌切到厚薄适中,痴满芝士,牛舌肉质爽口细嫩。白鳝片 ($98)目测有7-8块大大块既,鱼肉结实,唔会一渌就散,新鲜冇腥味,大大啖咬落去好满足。清热银菊露 ($68)落左冰糖,滋润解燥,火锅最佳伴侣。overall,系ope
落左冰糖,滋润解燥,火锅最佳伴侣。
overall,系openrice排名咁高既「米走鸡」,果然名不虚传,真系有实力,有心机既香港小店,师傅对于食物选材,味道配搭,都有一定既要求,例如海鲜类系真鲜味的。当中竹笙墨鱼滑最为深刻,再冻d会再黎食多次!