2016-01-09 1827 浏览
折礼日果然收到礼物,同班知心好食友是日聚一聚食餐昼贺圣诞,好友C竟然送上半熟工房嘅半熟芝士蛋糕作为圣诞礼物,实在太客气喇 !当然,小弟都早有准备,否则失礼死呀!半熟工房嘅半熟挞卖到开行,反而依一款半熟芝士蛋糕较被人忽略。盒内有张小卡,喺咁样介绍个蛋糕:「北海道特浓奶油芝士,配上日本幼滑面粉和法国鲜香牛油,再以特制的烤焗方法 」制作,又睇睇喺咪咁犀利。每盒半熟芝士蛋糕有5件,卖$85,椭圆形嘅蛋糕小巧的骰,件件更以牛油纸独立包装,方便取出食用,既美观,又实用 。味道方面,当打开盒盖,已散出淡淡芝士香味,个个烘得金黄,犹如小金砖,面面带点焦香感,未食都已有所期待 。虽然细细个,但拎上手都唔会太轻飘飘,入口口感非常轻柔软熟,软绵绵嘅感觉,有少少似食绵花糖咁,然而,芝士嘅味道颇香浓,用料十足,论质素绝对做得上乘有水准 ,真喺好多谢食友嘅礼物。无论卖相、口感、味道,都令我回想起曾晌香港红极一时嘅田中家日本芝士蛋糕,亦喺𠮶时令小弟认识到依一款软绵绵嚟自日本嘅烘焙芝士蛋糕,只喺半熟工房嘅变成迷你版。但讲到尾,要话佢喺「半熟」,小弟觉得根本唔喺𠮶回事 ,不过,你话「半熟」喺指店名,即喺好似「
!当然,小弟都早有准备,否则失礼死呀!
半熟工房「半熟芝士蛋糕」
半熟芝士蛋糕
,真喺好多谢食友嘅礼物。
半熟芝士蛋糕
,不过,你话「半熟」喺指店名,即喺好似「乜乜」招牌芝士蛋糕,咁就当别论啦,哈哈
题外话/补充资料: 因为喺朋友所送嘅礼物,所以,几个细项评分(环境、服务、卫生、抵食)嘅参考值唔大。
外卖自取
其他