2024-06-16
「北京道1号」嘅餐厅个卖点就喺有个维港景,今晚嚟到8楼嘅「花楽」,就喺老友负责嘅航天项目顺利完满结束,所以,一于食番一餐好嘅当喺贺贺佢又好,壮吓声威又好,总之,趁啲藉口聚一聚!踏入餐厅,环境几大,楼底比较高,所以,空间感十足;而装修有别一般居酒屋般和风风格,相反,比较摩登时尚,尤其啲天花灯同干花装饰,都睇得出花咗唔少心思。配以柔和嘅灯效,整体感觉几有气氛。我哋被安排坐晌靠窗嘅大梳化卡位,既阔落舒服,又有个维港景,睇到1881(旧水警总部)、文化中心,景观开扬,个人觉得喺最佳位置。此外,原来呢度有现场音乐伴唱,更可以点歌,逢星期三、五、六,撞啱今晚就喺,听住音乐食吓嘢,都几好架。餐厅采用二维码落单,介面易用,分类跟番餐牌一样。既然定位为居酒屋,食物嘅选择就自不然多,翻开一版又一版,有沙律、先付、刺身、寿司、卷物、天妇罗、扬物、一品料理、烧物、串烧、锅物、石锅饭、饭面、茶渍饭、汤品、甘味……等等一应俱全。食日本嘢,除欣赏食物之外,啲餐具都比较靓,值得多欣赏一下。讲咗咁多,依家就去片,睇吓今晚我哋食咗乜!厚切宫崎烟肉黑糖酱烧 $98第一道菜无晌先付度拣,反而睇啱晌烧物中嘅厚切宫崎烟肉,卖相有
第一道菜无晌先付度拣,反而睇啱晌烧物中嘅厚切宫崎烟肉,卖相有啲似港式叉烧,但味道跟口感都好唔同,啲宫崎烟肉咬落肉质喺烟韧好多,但又有啲弹牙感,味道方面有浓浓嘅烟熏香味,就好似平常食烟肉咁,虽然喺厚切,但唔会好咸,因为加咗黑糖酱去烧,刚好有平衡之效。
仲喺前菜阶段,再嚟喺一客吉列炸蚝,啲蚝就无标明嚟自边度,不过,蚝鲜味十足,又炸得外层十分香脆而唔喺好油腻,沾上少少黑松露酱,阵阵黑松露嘅香气,令炸蚝有种锦上添花嘅升华感, 清酒煮蚬 $138
食咗两道前菜,再落嚟喺两道海鲜菜式,先分享清酒煮蚬,啲蚬非常大只,唔喺啲蚬仔,所以,睇落啲蚬肉厚身饱满,入口味道鲜甜,质感柔韧,食得出喺新鲜靓货,又完全无沙,而且,慢慢渗出淡雅嘅清酒香,好食。再试多口清酒汤,酒香扑鼻,但入口却唔会太呛喉,反而,有种清爽感。
老友未食过甲罗烧,所以,呢道菜佢就要试试喇。日本菜向来都好注重卖相,呢一道甲罗烧就正正体现出呢一点,除咗有甲罗烧,仲伴有一笼自家创作嘅中华风烧买寿司及野菜沙律,再加埋堂前帮你烧埋,呢个又喺加分位。店员好醒目,知道我哋钟意影食物相,俾我哋影完先帮我哋拌匀蟹壳内嘅材料再烧香。
野菜沙律亦都有亮点,就喺沙律菜之外再加几串海葡萄,海葡萄纯粹外形关系,跟提子完全喺两样嘢,其实喺啲海澡类植物,味道咸咸哋,再自行淋上柚子醋,令到个沙律有清清味蕾之效。 茗荷黑松露吞拿鱼腩芝士卷 $148
「茗荷」喺乜?睇番餐牌嘅英文名,就知喺日本姜,「茗荷」有译作日本生姜,呢一款寿司反卷就喺以日本米卷住忌廉芝士同火箭菜,再铺上大量吞拿鱼腩蓉,加点黑松露酱同几丝生姜丝而成。单喺卖相都几亮丽精致,入口味道富层次,咬落去有唔同嘅口感,喺用心制作嘅出品。 日本烧牛肉石锅饭 $148
最后,就以石锅饭嚟垫垫肚,石锅饭上枱都感受到𠮶种热气腾腾,牛肉份量都有几多吓,夹杂唔少洋葱,散发出少少香气。牛肉味浓又鲜嫩,而饭粒好软熟,底下仲有少少饭焦,虽然唔多,但脆卜卜过吓口瘾都够啦。 一次过试到多款唔同嘅菜式,各有卖点,最紧要都喺用料靓,出品有质素,老友当然最欣赏个甲罗烧,因为对佢嚟讲好有新鲜感,小弟就几钟意个 寿司卷,因为味道纷陈。呢度环境就好正架啦,开扬有啲海景,而招呼亦都好好,侍应服务勤快有礼,不时为我哋加添热茶、收拾枱面,喺一次几好嘅体验。