2023-10-09
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯店舖由九龙城再发展到开私房菜喺尖沙咀,其实都做咗一段时间但系系最近先再开放比大众,所以暂时都比较少人知,但系有好嘢梗系要share俾大家!店舖系着重喺复原以前嘅怀旧中菜,依家都好少地方有得食,而且店主爸爸当时都系开酒楼,所以就继承父业,令到一啲特别嘅怀旧中菜唔好失传,好多,食到嘅菜式都系比较花时间花心落够手工!燕窝鹧鸪粥系60,70年代既手工菜我都系第一次食比较少见因为做法繁复鹧鸪同鹌鹑差唔多,都系细小鸟类,有化痰止咳功效,粥身其实无用米,主要以冬瓜蓉同火腿为主,面头加上燕窝,更有贵气!大虾多士非常大份,有一只完整大虾加上虾胶既多士连虾头都可以食用咬开脆皮,大虾肉质鲜嫩多汁!自腌味菜炒肚尖酸菜用醋同糖自己腌制,味道唔会好浓郁但酸酸甜甜好开胃猪肚尖只用4分一猪肚位置口感柔韧爽嫩!劲好食🥰清炒凉瓜通常钟意食苦瓜既人就好钟意,唔钟意就根本完全唔食其实我就完全唔食个种人但呢一个清抄凉瓜真系好特别系招牌菜之一主要系佢哋过水二个钟,过走苦味切成薄片,食落爽口回甘!蜜汁火方非常特别的一道菜可以话系中式三文治用白面包夹住金华火腿同菠萝!广州荔湾豉椒炒蟹
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
燕窝鹧鸪粥
系60,70年代既手工菜
我都系第一次食
比较少见因为做法繁复
大虾多士
非常大份,有一只完整大虾加上虾胶既多士
连虾头都可以食用
咬开脆皮,大虾肉质鲜嫩多汁!
自腌味菜炒肚尖
酸菜用醋同糖自己腌制,味道唔会好浓郁
但酸酸甜甜好开胃
猪肚尖只用4分一猪肚位置
口感柔韧爽嫩!劲好食🥰
清炒凉瓜
通常钟意食苦瓜既人就好钟意,唔钟意就根本完全唔食
其实我就完全唔食个种人
但呢一个清抄凉瓜真系好特别系招牌菜之一
主要系佢哋过水二个钟,过走苦味
切成薄片,食落爽口回甘!
蜜汁火方
非常特别的一道菜
可以话系中式三文治
用白面包夹住金华火腿同菠萝!
广州荔湾豉椒炒蟹
非常惹味香辣有咸香
肉蟹肥美多肉又厚实
调味出色香浓,谂起都回味😘
大同咖哩牛腩
浓郁香甜嘅咖喱味,配上松软但唔会太烂既牛腩,口感结实但柔软又咬口,腍而不散既薯仔,加上脆薄的法面
蟹油捞麺
用返头先抄蟹的蟹油,非常惹味!
真系几饱都食得落
臭草陈皮绿豆沙
可以自行加砂糖或罗汉果糖
臭草嘅味道真系难以取代
依家好多绿豆沙都唔肯定会加
一共其实得两间房,最多大概可以摆到两围,但系佢哋而家开放比大家,如果另外一边都有人book,咁就最少四个人都可以订到,大约就$1000一位,菜同以上差唔多,但系佢哋有超过30几款嘅菜式可以俾你自由配搭,或者由佢哋配搭完之后再更改都可以
如果唔想错过其他好介绍,记得follow我呀😘多谢大家!!!
你嘅支持就系我嘅动力!记得点赞❤️
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯