2023-06-01
1906 浏览
餐厅:花漾地点:铜锣湾时代广场菜式:新加坡菜餐牌:茶餐11选一,有多款饭粉面,配冷热饮品9选一,另外仲有小食同甜品。另收加一。新加坡大虾喇沙掺掺 $78 另加一茶餐新加坡大虾喇沙掺掺原来同主餐牌一样大大碗,非常抵食!喇沙可以拣掺掺或者米线。我地拣左掺掺。掺掺即系黄色粗面加幼身粉丝,前者有咬口又滑溜而后者幼滑吸汁,加埋系好正嘅口感。个汤又香又滑,梛汁又够,辣度刚好。配料有去壳冻虾两只开边,炸鱼蛋三粒,炸鱼蛋几条,豆卜4件,半只糖心蛋。其他配料仲有爽口芽菜可以加添口感,同埋少少豆角,面头洒上脆脆,更加香口。另上参峇酱同一只青柠,不过我觉得都够味。巴东牛肉配班兰椰浆饭 $72 另加一巴东牛肉有七旧左右,质感都几好,牛味唔错。个汁味道浓厚,好惹味。班兰椰浆饭真系绿色,未食先吸引眼球。闻落椰香十足,又带微微班兰味。食落粒粒分明,烟烟韧韧,捞埋个汁好惹味。配有花生米,脆鱼干,脆脆碎,又香口又有多重口感。伴有青瓜,车厘茄同紫洋葱可减腻。芝士蟹粉蟹肉焗酥盒 $75 另加一芝士蟹粉蟹肉焗酥盒一客四件,卖相唔错。微脆酥盒面头有金黄色蟹膏,伴有少少芝士,下面有蟹肉,猪肉粒同菇菌,食落芝士味唔会太浓,唔怕太腻
地点:铜锣湾时代广场
菜式:新加坡菜
新加坡大虾喇沙掺掺 $78 另加一
巴东牛肉配班兰椰浆饭 $72 另加一
巴东牛肉配班兰椰浆饭
芝士蟹粉蟹肉焗酥盒 $75 另加一
芝士蟹粉蟹肉焗酥盒一客四件,卖相唔错。微脆酥盒面头有金黄色蟹膏,伴有少少芝士,下面有蟹肉,猪肉粒同菇菌,食落芝士味唔会太浓,唔怕太腻。
街头鸡肉串烧 $80 另加一
街头鸡肉串烧一客4串,烧得少少脆皮,好香口,个黄咖哩汁好浓味。伴有半粒车厘茄,青瓜几块同紫洋葱。另配惹味参峇酱,令鸡肉更惹味!
怡保芽菜
怡保芽菜 $58 另加一
怡宝芽菜热辣辣上枱,芽菜份量唔少,面头加上葱花同脆碎,味道唔错,微微辣。
香茅青柠荔枝梳打(跟餐)
跟餐饮品都有几款拣。香茅青柠荔枝梳打真系有大大枝香茅,味道完全唔甜,似梳打水,解渴得黎又唔会太肥,荔枝味道主要系底部,建议搞起先饮。
桔仔话梅水(跟餐)
桔仔话梅水有大大粒青柠同话梅,仲有桔皮喺底,味道微甜,感觉健康。
总括而言,茶餐份量似正餐,不过价钱平好多,仲包大大杯野饮,食物质素都好高。座位舒适,装修劲靓。