2014-08-14
2010 浏览
之前已plan去开佐敦睇下有咩好野食,上黎openrice睇到呢间印尼菜口碑唔错,因见好多食家们都大赞呢间餐厅,所以book左位星期日晚去试下。同honey一入去,冇乜人,大概得2,3张枱有人,其中一张枱系几个印尼女人(咁大间餐厅咁多位我谂唔洗book, walk in入来都ok).我地左拣右拣最后order食物如下:黄姜饭 - 见各大食家都推介此饭,再加上鸡,牛,猪,鱼,蛋,豆卜及花生每样都有啲,系一个唔错既综合选择。香浓秘制既沙爹汁配炖煮成的肉类整之入味,肉类吸收哂数种香料沙爹汁;当中薯茸牛肉球好正,将免治牛肉混埋薯茸,实在太美味(好想encore呢个球但得一粒而已), 牛展肉质弹牙,鸡及猪肉淋上沙爹汁超级绝配;咸花生好开胃,切成豆卜粒吸哂沙爹汁,这个黄姜饭果然名不虚传。加多加多 - 好特别的峇里沙律名,起初都唔敢抱好大期望,但一食落口正到呢。。。令这味沙律咁受欢迎亦系有超越沙爹汁。又多又香浓及含有花生粒既沙爹汁,大大的淋在清淡的沙律上,沙律中有著丰富的蔬菜包括青瓜,椰菜,生菜,芽菜及西洋菜等,又有烚蛋及炸虾片,咁多蔬菜便能抵消番咁多酱汁及炸物既油腻,我个人对此菜式相当满意。炸虾仁
我地左拣右拣最后order食物如下:
炸虾仁粟米球 - 本身我系想食薯茸牛肉球,但佢地话当地货源短缺唔够材料造,咁我地唯有转食炸虾仁粟米球。热腾腾的虾仁粟米球,一咬开里面好多虾仁而且口感松软,内里粟米亦是原粒的,配点简单蕃茄酱,整体都十分可口~
热椰香咖啡 - 峇里餐厅得两种特色咖啡,椰香便是其中一种。 Honey饮落话意外地好香滑,很赞赏香浓的椰香味,nice!!
甜奶梳打 - 所谓甜奶原来是炼奶,我估唔到炼奶沟落梳打水系咁有特色,当我用匙将梳打以及沉响底既炼奶搞伴后,再饮真啲其实都好好味,将简单两种唔同既野摆埋一齐原来系夹的,好神奇!!
total埋单$265