2025-01-24
今日去咗一间主打火锅嘅店,汤底浓郁,每样食材都好新鲜,好有惊喜。半只花胶鸡汤(小)汤底选咗半只花胶鸡汤,一上枱就闻到阵阵浓郁嘅鸡汤香气。汤底用料十足,花胶质地滑溜,鸡味浓郁但清甜,饮咗几啖就觉得好暖胃。作为火锅汤底,涮完啲肉同菜更加鲜甜,真系一流!🍲爽脆牛黄喉牛黄喉真系好爽口,薄片切得啱啱好,涮咗几秒之后咬落去有种脆脆嘅口感,加埋汤底嘅鲜味,好食!🐮莴荀片莴荀片涮咗之后仍然保持爽脆,食落几清爽。🌱猪骨浓汤贡丸猪骨浓汤贡丸有弹性,咬开可以感受到肉汁渗出嚟,猪骨香味浓郁。🍡澳洲和牛牛展肉和牛牛展肉够嫩,油花分布均匀,轻轻涮几下就可以食,牛味浓郁得嚟唔腻口。入口即溶嘅感觉好过瘾,每片都系享受!🥩鲜味炸鱼皮炸鱼皮系涮火锅嘅特色小食之一,炸得好香脆,涮咗汤底之后又唔会即刻软掉,仍然保持一定嘅爽口感,咸香味道啱啱好,几特别。🐟鲜味炸鱼角(鱼片头)炸鱼角外层酥脆,内里系鲜甜弹牙嘅鱼肉。🎣
半只花胶鸡汤(小)
爽脆牛黄喉
莴荀片
莴荀片涮咗之后仍然保持爽脆,食落几清爽。🌱
猪骨浓汤贡丸
澳洲和牛牛展肉
鲜味炸鱼皮
鲜味炸鱼角(鱼片头)
炸鱼角外层酥脆,内里系鲜甜弹牙嘅鱼肉。🎣