今次同班friend去打边炉,顺便庆祝我嘅生日🤣🎂 我地叫花雕醉鸡煲嘅汤底,一开始落咗啲醉鸡落去,酒味几重,鸡件几滑,份量都唔少☺️跟住我哋就叫咗好多唔同嘅配料,有粉丝、菜心苗、肉类等等!以下一阵会将我哋觉得好食嘅同大家分享一下🧡午餐肉响铃卷系一种方便快捷嘅小食😎,将午餐肉切成薄片,外面铺咗一层响铃卷,然后卷成一个卷饼🤤 佢嘅味道咸香,口感脆嫩,可以即食又得,浸一浸火锅食又得!安格斯雪花牛颈脊🐂系一种高品质嘅牛肉部位,食落有浓郁嘅肉味,肉质柔软、多汁👅 脂肪分布均匀,令肉质更加鲜美!🌸花雕牛肉丸系一种嫩滑多汁嘅小食,通常会将牛肉同花雕酒混合后制成小丸子,可以作为一道菜肴或者加入汤中食用。平时都系食普通嘅牛肉丸,原来牛肉丸配合花雕酒嘅香气味道更为独特😌 虽然佢得六粒,但系真系几好食!推介大家试吓!我地仲叫了避风塘茶树菇,呢道菜十分惹味,香菇炸到十分酥脆,一口咬落去还会爆出鲜菇被高温锁住的汁水🤩。其精髓是那蒜蓉的独特风味,这种蒜蓉的特别之处在于它的甘口焦香,脆而不煳,蒜香味与辣味、豆豉味结合,形成所谓的避风塘风味。避风塘风味融入茶树菇, 令其香辣脆口和鲜甜集与一身🫣。当然打边炉,少不了豚肉片

当然打边炉,少不了豚肉片,我地叫了一份美国黑豚肉。豚肉脂肪分布的十分均匀,即不会太肥,亦不会太瘦,肉呈淡红色。放入边炉需煮熟后,多汁鲜嫩👅,每一啖都充满肉香味😌一点肉筋都冇。

整餐饭中,最好食的素菜非篙荀莫属🎋。呢间餐厅的篙荀好大份,仲要每片都系厚切。煮熟的篙荀鲜嫩多汁,十分清爽解腻,一点纤维都冇,吾钟意蔬菜的小朋友都可以试下啊👩‍👧‍👦!

总括而言 (5个🖤系最高)
好味指数 : 🖤🖤🖤🖤🤍
服务态度 : 🖤🖤🤍🤍🤍
环境打卡 : 🖤🖤🖤🤍🤍
回头指数 : 🖤🖤🖤🤍🤍

📍醉桃园
🏢 观塘骏业街44号3楼
🕗星期一至日 17:30 - 01:00

#观塘美食 #观塘必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk #hkcafe #hkrestaurant
2023-03-29