2023-04-11 1574 浏览
餐厅:芽笼地点:湾仔道菜式:新加坡菜餐牌:下午茶餐由两点做到六点,8款主食选择,包饮品三选一,无加一。鱼丸鱼条喇沙掺掺 $48鱼丸鱼条喇沙掺掺下午茶餐份量黎讲都好大碗。个喇沙汤又香又滑,梛汁又够,辣度刚好。配料有炸鱼蛋8条幼条同炸鱼蛋两粒,虽然炸鱼蛋细细粒,不过食落都唔差。豆卜4件,吸汁之选。糖心蛋半只,个心好滑。仲有爽口芽菜,青瓜丝同脆脆加添口感。面底系黄色粗面加幼身粉丝,前者有咬口后者幼滑吸汁,加埋系好正嘅口感。鸡丝鱼丸虾汤面 $48原本仲担心呢个鸡丝鱼丸虾汤面会太淡味,点知个虾汤味道真系好浓虾味,超好饮,唔会太淡味。中间有唔少瘦鸡丝,都好嫩口,伴有两粒鱼丸,糖心蛋半只同两件豆卜,仲有芽菜,青瓜丝,脆脆,虾米同葱花。个面原来都系黄色粗面加幼身粉丝,好味。白胡椒肉骨茶配油饭或米粉 $58一上枱就闻到好香白胡椒肉骨茶味。个汤入面有两大件连骨猪筋骨,好淋,一咬即化,味道都唔差。个汤都有三片五花腩猪肉,块皮好弹牙,仲有两件冬菇,腐竹同一大只原只蒜头。个汤胡椒味适中,唔会太辣,都几清。另配三色酱汁,包括豉油,蒜蓉同辣椒。仲有三件油条,少少脆脆地。我地叫左米粉,好大兜,系热辣辣既。咖哩烤鸡肉串
餐厅:芽笼
地点:湾仔道
菜式:新加坡菜

鱼丸鱼条喇沙掺掺 $48

鸡丝鱼丸虾汤面 $48

白胡椒肉骨茶配油饭或米粉 $58

咖哩烤鸡肉串配米饭 $46
咖哩烤鸡肉串配米饭

烤鸡肉串3串,烧得少少脆皮,好香口,配黄咖哩汁更惹味,我觉得唔辣。伴有半粒车厘茄,青瓜几块,花生米同脆口鱼仔,加添口感。伴有一大块香脆虾片。白饭份量系正餐份量。
咖哩烤鸡肉串配米饭

香茅红茶同手工拉茶都大大杯。手工拉茶好好饮,又香又滑又够甜,奶份量够多。香茅红茶有大大条香茅系入面,味道好甜,所以好好饮,唔会太重茶味,似蜂蜜茶多d。
香茅红茶,手工拉茶

总括而言,茶餐份量似正餐,不过价钱平好多,仲包大大杯野饮,食物质素都好高,实有下次。
2023-04-11