2017-06-15 756 浏览
老公平时好少食海鲜,所以今年生日特别拣左海鲜餐贺下佢,点知遇著8号风球,初初仲担心餐厅唔开,打电话去问,好开心,餐厅照常营业!我地拣左首尔塔,$398/位,超丰富海鲜,有鲍鱼、蛏子、海虾、元贝、刀蚌、象拔蚌,北寄贝、大花蛤、仲有花蟹同龙趸,老公话今餐已经食晒一年海鲜quota!哈哈!粥底拣左经理推介嘅韩式猪手汤!佢话好多客都赞呢个猪手汤好食!首先出场嘅系韩国四色前菜,个泡菜好好味,够酸而且辣度啱啱好,蕃石榴都开胃!我不停系咁食食食!韩式嘅海鲜塔全部都系清蒸,同中式海鲜会加好多蒜蓉粉丝一齐蒸好唔一样,所以韩式嘅食材一定要好新鲜,稍为唔够新鲜就真系一啖见真章,呢度嘅海鲜食材就very good喇,全部都好鲜味,基本上完全唔需要酱料去调味!第一层嘅蛏子同象拔蚌系我至爱,好大只,仲好爽脆弹牙,有粒车厘茄又可以refresh下味蕾再继续!由于店员话我地每层大概有5分钟食用时间,keep住呢个pace去食就唔会令到其他层数嘅海鲜蒸得太耐影响口感,我地都初初都乖乖地用枱上面个漏斗计时,不过食下食下,我地发现我地清得太快,根本唔会过时!哈哈!元贝都系我平时好钟意嘅海鲜,今次较啱时间蒸得刚刚好,口感十足

象拔蚌、蛏子

元贝都系我平时好钟意嘅海鲜,今次较啱时间蒸得刚刚好,口感十足,爽滑!

元贝

之后嘅海虾、刀蚌、花蛤、鲍鱼都无失色,贝壳类全部都处理得好,一粒沙都无食到!好欣赏每层都会有啲蔬果类嘅配菜清下舌头,而且啲配菜一啲都唔马虎,当中个木瓜我比较印象深,蒸完好甜好好味,老公就大赞南瓜同蕃薯够晒甜!

由于老公唔食蟹,只花蟹就成为我囊中物,蟹膏够香,蟹钳仲啖啖肉,蟹肉一啲都唔梅!

食到最后其实已经好饱,谂到仲有个粥未食,不其然有少少腻嘅感觉,点知一试又停唔到口,个粥底好好味,好鲜味,海鲜嘅精华完全融合左落个粥度,而且个猪手好入味,我平时好抗拒食猪手,因为好唔钟意果层皮,但系呢个猪手我都忍唔到口食左几旧,估唔到今次最大收获系个粥底,比起我之前食蒸气火锅个粥底真系差好远,呢个真系好好味好鲜甜!

韩式猪手汤粥底

最后经理仲话打风我地都去帮衬请我地食雪糕!又一个意外收获!

2017-06-12
庆祝纪念