2011-05-11
今日由于乌龟要闭关,本大鲨自己游去同朋友去睇狂野时速5(Fast and Furious 5)。我地喺荃湾广场睇7:45场,睇完行到去松记(友记隔离)大约10:00,本身谂住仲好早应该唔会太多人,点知行到去已经有超多人喺松记等紧!唉...好彩呢条街仲有好多间糖水舖,于是我地唯有去第间。呢条街除松记同友记外,仲有:1. 明记甜品 - 不过价钱稍贵,$30-40一个甜品,而且款式唔多,虽然本大鲨有8折卡,但帮衬过一次之后都唔想再去lu。2.小樽甜品屋 - 卖点系青春少艾女服务员,多数著短裙或热裤,靓唔靓就见人见智,本大鲨就费事comment不过可能由于d姐姐太青春,服务系差到加零一!但各位男士如果想欣赏短裙或热裤姐姐的话应该唔会介意o既~至于甜品就大约$30一个,款式比较创新,例如有水果汤圆,分子甜品,不过味道就好一般,再加上各位姐姐成日嘻嘻哈哈咁做野,隋时等一个钟你都未有野食,所以鲨龟都唔钟意泥~3.沛公甜品 - 初开张时用料十足,但慢慢就愈泥愈少料...甜品价钱有平有贵,普通甜品如西米露,紫米露等只系$9,其他特色d既如千层班戟有料肠粉就大约$25。呢度最出名o既系榴梿甜品,鲨龟试过榴
呢条街除松记同友记外,仲有:
3.沛公甜品 - 初开张时用料十足,但慢慢就愈泥愈少料...甜品价钱有平有贵,普通甜品如西米露,紫米露等只系$9,其他特色d既如千层班戟有料肠粉就大约$25。呢度最出名o既系榴梿甜品,鲨龟试过榴梿千层班戟同榴在心中.的确够榴够沟!不过舖内冇位,铺外好似只可以摆到一两张两人台,所以外卖会较好。
本鲨分析完之后,朋友选举o左友记,不过由于本大鲨emphasize友记食评唔多好,我地都只系贪佢唔使等位,而且冇咁多人可以坐耐d吹水(好唔好味大家心照啦)。 本大鲨叫左本美人($29),木瓜里面有椰果,三色蒟蒻,黑珍珠同埋椰汁冰底。一上台个本瓜有一部iphone咁高,好似好多料好正㖞!点知本鲨一”哔”...个本瓜好厚肉㖞...里面o既容量最多只只有半盒纸包饮品咁多...唔信?本大鲨运本瓜核都食到N咁多粒丫!可想而知制作人几钖住个木瓜d肉啦!
味道方面,椰果系罐头椰果,冇可能唔好食啦。三色蒟蒻系有三种超小型唔同颜色o既jelly,但佢地有同一种味道:冇味!黑珍珠冇味道,但硬硬地几好口感,但得个三四粒啰。椰汁冰底..真系唔睇menu都唔知个底系椰汁同冰啰!本鲨有饮到甜咪,不过椰汁味where are youuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu?而且本鲨又完全见唔到有冰,更加唔觉得有冰凉o既感觉,唔通天气热得制咁快变室温?!(嘿嘿)虽然有支饮管,但基本上系用唔著,一来本身个木瓜洞唔太冇乜野饮,二来d木瓜核系咁塞住技饮管啰!本鲨冇俾d核梗屎应该要还神啦
用$29买左小型本瓜泥食,感觉好揾笨啰!唔系松记冇位同埋朋友话泥都咪驶指意本大鲨会泥!服务冇,味道冇,价钱贵,再帮衬就笨lu~!(咁咪即系话本大鲨做咗一次笨鲨啰,唉,自古英雄难过美人关!)
更多食评可到: http://hk.myblog.yahoo.com/turtle-shark/