2018-06-10
茶狼而家台式饮品越来越多,除左尖沙咀铜锣湾衣啲地区,中环我想都是其中一个据点,最近又开左间新嘅,就系茶狼,个地点好好喺上soho区扶手电梯对住个位,所以一开每天经过都有10几个人等紧,自己都唔系试左好多次,因为lunch 时间有限,有时太多人真系唔会走去买。我第一次系试佢个冷泡嘅白露苿莉茶(22蚊),衣个最快,无时间嘅人可以拣衣个试下,因为佢已经冲好晒用樽装住,一买即有唔洗等,佢个樽身好硬,我自己觉得可以循环再用,唔系就实在太浪费。基本上衣个自己冲都冲到,果度有48蚊5个嘅冷泡茶茶包,所以买返公司饮不如买茶包自己冲。佢个苿莉茶好香苿莉味,好好饮,其他茶店暂时未揾到有咁香茶味系真嘅。其实佢我谂开左一个月喇大概,初初只有饮品卖,最近见到佢有蛋糕同布甸卖,所以又买来一试,我买左乌龙茶布甸,佢入口有一阵茶味,之后就食到好香奶味,质地都唔错唔会太水,好似26蚊,仲有个牛乳味,可以买来做下午茶。跟住有一日星期六返工终于品尝到其中款蛋糕,乌龙茶芝士蛋糕,有茶味都有芝士味,蛋糕质感都无话太实吉吉,都唔错,28蚊感觉几抵,因为大大件,芝士蛋糕咁大件觉得有啲多之后再买杯芝士奶盖芒果白露苿莉茶,42蚊都几贵
之后再买杯芝士奶盖芒果白露苿莉茶,42蚊都几贵,不过间唔中一次就算喇,咸咸嘅芝士奶盖味道唔错,亦无一粒粒(我试过一间啲奶盖系有一粒粒,真系麻麻地)芒果甜而茶带少少涩,出奇地夹。不过最唔钟意佢耐左就会茶还茶芒果还芒果分左两层。