2019-04-19 30 浏览
每一天都有咖啡新惊喜!今日好想放空一下, 所以就特地约了朋友去叹个悠闲早餐,嚟到呢间小巷里的咖啡店,点了我至爱的Ethiopia filter coffee, 店员奉上一套两款的咖啡杯, 一个是濶口另一个是窄口, 濶口的因为饮时咖啡会往口中两边走所以咖啡中的酸味会更突出,而窄口的就会集中饮到咖啡的甜味。一款咖啡两种享受,很有趣的体验。这个品尝咖啡的方法令我想起茗茶, 原来店家都是想透过茗茶的方法教人品咖啡。因为我未吃早餐有点饿, 所以我就先要了份Sourdough with crisy kale salad and avocado. 我真系超钟意牛油果🥑,虽然还是有点抗拒羽衣甘蓝,但佢烤脆了用嚟拌沙律口感又唔错噃。Sourdough 都做到我喜爱嘅柔软同韧度相融和。朋友其实晨早就因要陪囝囝所以已经吃了点早餐,但就心思思想试佢嘅pancake。所以就硬要拉我同佢share😅。佢点呢个「Two Men」 pancake 🥞 外脆内松软, 自家制雪糕好绵滑 加埋mixed fruit, 好睇又好食。。。不过呢,佢真系需要two men先可以KO到啰😅😜。
每一天都有咖啡新惊喜!

2019-04-17
早餐