2022-07-30 1228 浏览
同靓女同事每一月其中一/两餐lunch都会去食蛋糕代替正餐金钟附近其实都有些cafe或卖蛋糕又有少少坐位嘅店!我写食评呢间系其中一间,我们总会想再来坐坐/吃吃蛋糕做午餐的店呢间喺月街嘅以茶做甜品嘅蛋糕店,大部分甜品和蛋糕都系加入了茶!除了茶蛋糕,这次来到,发现这店出咗新嘅布丁甜品!我哋两个女子好贪心一次过叫咗一set三款布丁+豆腐小甜品和饮品! 站收银的苗条靓女老板娘?应冇念过中午时间,会有两个女子食咁多甜品? 笑问:你哋全部喺度食定拎走?知道我哋系度食,笑笑口继续落单,我说我们唔系第一次帮衬觉得佢店啲嘢好味,所以见到有新款一次过试食!佢见我哋好欣赏佢嘅食品好开心!其实我哋第一次嚟呢间店时,食佢地嘅茶味蛋糕,觉得啲蛋糕好特别有茶味,食𠮶几款都好好味!但那次其中一件唔知点解有少少豉油味怀疑𠮶次做蛋糕嘅师傅落错调味料!我哋笑问当日店员。店员仔细想想,笑说可能系烟熏味,烟得太重?anyway 之后再嚟,蛋糕应冇再烟熏得咁多今次所食嘅布丁,每种布丁有佢自己嘅独有茶味!有茉莉花同另两种我唔认识嘅茶!三款设计似是浅浅的茶,很香的茶和较浓的茶豆腐甜品不是第一次吃,依然豆腐味浓,内里有浓香绿茶,goo
同靓女同事每一月其中一/两餐lunch都会去食蛋糕代替正餐

金钟附近其实都有些cafe或卖蛋糕又有少少坐位嘅店!

除了茶蛋糕,这次来到,发现这店出咗新嘅布丁甜品

豆腐甜品不是第一次吃,依然豆腐味浓,内里有浓香绿茶,good

饮品方面,我的饮品清凉又青涩
应因那片果干?很适合夏天

吃完,放回tray,准备离开前,估唔到老板娘行出柜台,笑问你觉得边种最好味?我话三款都好味,但一定要㨂,觉得Jasmine最好,有茶味和一吃很香!佢竟然话要送一个比我带走,我最初婉拒,后来都经不起诱惑!

佢应是注重体型和健康的人,叫我不要一回公司便吃!可夜晚食或者第二朝先食,佢应怕我更肥,好搞笑😆

最后,因放工时,知道姑仔夜晚会到访我屋企!佢亦系爱甜品之人,我就忍著为食,让给她试!

佢都非常欣赏,觉得好香好香同茶味适中,甜味适中,觉得系一个非常好嘅甜品!感谢我留起给她!

最后说说,我和靓女同事本身觉得呢度环境舒服简单,店员Nice,甜品很不错!估唔到老板娘更加cute同nIce,让我有个意外开心轻松嘅一天
2022-07-15