2021-12-06 329 浏览
一间位于铜锣湾白沙道都几当红显眼嘅位置,好似茶室嘅Cafe,以茶道为主题有各款甜品同饮品,亦都有啲热食例如卷饼Burger,环境亦贴切返主题有竹子场景啡白色装修想营造出茶园嘅感觉,不过我觉得最舒服系内里空间好大唔会好逼夹,而且我今日晏昼去嘅时候唔算好多人,静静地几舒服可以慢慢坐,见到有人喺度用电脑好写意。👓岩茶牛奶 $45 hotRock oolong latte,rock tea其实系乌龙茶嘅类别,即系其实依杯系乌龙茶牛奶,听闻呢杯系招牌饮品,饮落去又的确几好饮㖞,淡淡乌龙茶香味当中又有奶,虽然都几重奶味不过亦有茶香味,加埋靓靓拉花,第一次饮觉得几特别,不过稍为有啲细杯唔够喉🤣评分:7.5/10👓豆腐慕丝抹茶蛋糕 $55豆腐味真系好重,而且食落去嘅质感偏湿润都系似豆腐质地反而唔太似慕丝。虽然话系抹茶蛋糕不过其实唔太明显有抹茶味,所以觉得唔食抹茶嘅朋友都可以食到。内里系一层抹茶蛋糕一层慕丝再一层蛋糕,最底部仲有少少红豆粒,蛋糕整体唔太甜,卖相靓嘅正正方方白雪雪再洒上抹茶粉,不过个蛋糕size比想像中有啲细所以其实依个价钱系有少少贵。整体味道几得意新奇不过称吾上好出色🤣评分:7/10👓蜜

👓岩茶牛奶 $45 hot
评分:7.5/10
👓豆腐慕丝抹茶蛋糕 $55
评分:7/10
👓蜜糖烤鸡卷饼 $78
当中有青瓜三色椒丝、sour cream、芝士。听落去馅料好似唔吸引不过其实佢个烤饼似拎去烤焗过,所以入边馅料都系好热,芝士溶晒好流心,青瓜本身有水份所以令馅料唔会太干反而有湿润感,个饼皮唔会太厚。成个卷饼本身应该系一条好长,然后一分为二,所以上碟系有两条。有少许沙律淋上黑醋同车厘茄作为伴碟,整体都好饱肚味道唔错价钱合理。
评分:7.5/10