2020-10-07 3732 浏览
❀ 八屋 #旺角 #💛 ❀❗️茶控天堂 暗黑型格cafe酒吧 ❗️——————————————————呢间主打日本茶饮嘅Cafe终于强势回归🔥早前佢哋专做外卖饮品嘅地舖结业唔少人都觉得惋惜,佢哋而家终于喺旺角重开,仲有外卖店变成楼上Cafe!装修非常型格,以暗黑金色为主,相信唔少人都系俾佢金光闪闪嘅酒吧吸引🤩饮品方面除咗招牌抹茶、焙茶系列,仲有咖啡、梳打同埋少量熟食。不过最大卖点一定系用上富士山外型咁嘅玻璃杯装嘅渐层饮品,令到成杯嘢饮好似艺术品咁靓😍!.佢哋朝早系Cafe,夜晚就系酒吧。不过环境其实唔算好大,只系坐到10几个人,所以都要等一段时间🙈另外留意番佢哋而家就冇咗以往地舖提供嘅雪糕。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 宇治抹茶红豆拿铁🍵$58嚟到点可以唔嗌呢杯招牌饮品!所有嘅都系茶粉都系有JAS(日本农业标准)有机认证,用上明治4.3特浓牛奶、北海道十胜红豆🥛。抹茶味都几香,不过加入咗牛奶所以个甘苦味就冇咁强,好在佢配埋甜甜地煮到绵嘅红豆,令到整体甜甜地好饮啲。另外唔钟意红豆嘅亦可以转做白玉,不过望落去就会冇咗红色𠮶层,单调少少。味道: 4/5 性价比: 4/5.☞ 日式焙茶芋圆拿铁☕️$58同样都系
❀ 八屋 #旺角 #💛 ❀
❗️茶控天堂 暗黑型格cafe酒吧 ❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 宇治抹茶红豆拿铁🍵$58
嚟到点可以唔嗌呢杯招牌饮品!
味道: 4/5 性价比: 4/5

☞ 日式焙茶芋圆拿铁☕️$58
同样都系有JAS有机认证,个人更钟意呢杯🥰!
烘茶本身有浸烘焙嘅香气,而且自身略带甜味
,加埋牛奶一齐饮,就算冇一层甜嘅红豆都非常容易入口。
内里嘅芋圆系好似珍珠咁细粒,少烟韧但唔算好强。同焙茶捞埋一齐之后,就食唔到芋圆本身嘅味道🙈。
味道: 4.1/5 性价比: 4/5
日式焙茶芋圆拿铁

☞ 莓莓法式西多士🍞$88
发现佢哋个西多士好似改良咗,比起以往嘅面包更加厚✨!
佢哋的确比较似系法式西多士,而非港式𠮶种点上大量蛋浆拎去炸,相反只系边位煎到有啲微脆,内里依然系呈白色嘅面包(感觉冇咁肥),口感非常软熟,有少少喺口到溶化嘅感觉🔥。
整件西多士肉桂香气非常突出,配上埋糖浆同埋少少糖霜,甜甜地的确几唔错👍🏻!
味道: 4.2/5 性价比: 4/5
莓莓法式西多士

整体来讲呢一间Cafe的确系有特色,喺其他地方好难揾到有咁多层次嘅茶味饮品,茶偏向适合大众口味,并非极浓极甘,对我个人来讲未至于好惊叹,但都系一个难得有咁多种茶味饮品选择嘅舒适Cafe!

日式焙茶芋圆拿铁