2020-11-09 154 浏览
呢间位于港岛既人气cafe应该好多人都识,今次去左位于铜锣湾既分店,地址唔系啲平时好多人行既地方,所以下昼去到都唔算好多人,好快就入得🙆🏻‍♀️身为茶控既我入到黎一定要嗌返件茶味蛋糕😆 偏好饮乌龙茶既我就嗌左呢件。蛋糕卷食落好软熟,蛋糕本身既茶味都几出,加埋pat份量岩岩好既cream,小小甜得黎又唔会太腻👍🏻而作为抹茶控既朋友就叫左呢个cake,佢整到真系成砖豆腐咁🤣,虽然佢有啲的色,不过食落又几重豆腐味,而中间有两层抹茶蛋糕,食落茶味就无咁浓,夹埋一齐食豆腐味会出啲🤔 整体成件cake一齐食好fresh,两种味都好夹,不过抹茶味可以再出少少🤏🔸 岩茶牛奶 $45 呢个系佢既must-try item,其实就系乌龙茶加牛奶,饮落texture好幼滑,佢茶叶用左大红袍,茶味好出,同牛奶既比例岩岩好,呢个好岩我口味😋🔸 抹茶牛奶 $50抹茶控朋友又嗌左佢既必饮item! (讲真佢啲野饮拉花真系几靓,有啲靓到唔舍得饮🤣) 呢杯既抹茶味都几出,带啲回甘,而且唔会太甜,加上牛奶好香,好夹!整体黎讲,呢间cafe几推介中意放假chill下既朋友仔,仲可以带狗仔入去。而个人认为佢既野饮冲得好唔错👍🏻

阿里山乌龙茶蛋糕卷

豆腐慕丝抹茶蛋糕

🔸 岩茶牛奶 $45

🔸 抹茶牛奶 $50

整体黎讲,呢间cafe几推介中意放假chill下既朋友仔,仲可以带狗仔入去。而个人认为佢既野饮冲得好唔错👍🏻 不过价钱就比一般cafe贵左少少,可能系地段问题🤔 而店内环境系行清新木系风,再加上有啲绿色植物,成个感觉好muji,我自己就好中意😍
阿里山乌龙茶蛋糕卷
  • 岩茶牛奶