2022-01-15
周末到访呢间曾经要排长龙嘅日系cafe竟然可以直入,人流少左,可以慢慢饮杯茶食件饼更写意。白色墙壁配木系家私感觉舒服,佢地有室外用餐区,客人可以带埋毛孩黎。🍽自家制作牛角窝夫 Homemade Croffle ($88)第一次食croffle,虽然压成窝夫嘅模样但都食得出牛角包嘅酥脆,配云尼拿雪糕、芒果、士多啤梨同黄桃酱,个人觉得个酱甜腻左啲,就咁食更正,croffle嘅味道好似唔固定,之前见过有抹茶版本。🍽小山园焙茶卷Hojicha Tea Roll Cake ($50)蛋糕松软湿润,唔系走弹牙路线,焙茶味主要黎自厚滑嘅忌廉,如果size大返啲就好。☕️抹茶特调 Matcha Special ($60)呢杯卖相一流嘅饮品系抹茶+燕麦奶+豆腐,记得小店刚开幕时有食评话佢一味得个苦字,店家用嘅抹茶粉的确以涩味为主,但比例明显调整过,有足够嘅甜度平衡返。我饮开燕麦奶所以唔觉比用牛奶淡口,反而可以突出豆香,同埋饮饮下食到豆腐碎都几得意。☕️拿铁 Latte ($45)一上枱见到个拉花即刻心心眼,朋友话偏nutty风味,正常质素。☕️焙茶拿铁 Hojicha Latte ($50)有比较有伤害,朋友
☕️抹茶特调 Matcha Special ($60)
☕️拿铁 Latte ($45)
☕️焙茶拿铁 Hojicha Latte ($50)
有比较有伤害,朋友话拉花只马好似中左辐射咁,不过系好饮嘅,浓得黎甜度偏低,粉感唔重。
餐牌: