2017-03-28 66 浏览
西式嘅cafe就去得多喇,但系中式嘅cafe都系第一次见(系我见识少),而我平时钟意饮茶多过咖啡,因为比较健康无糖,所以就约朋友去呢间茶室去叹下茶~环境会令人联想起系古色古香嘅茶庄,以竹藤为主嘅大自然风格,坐近窗边,仲可望到通去尖东嘅天桥同街景,望住出面人来人往,赶头赶命嘅人,令我感觉呢到好悠闲轻松,而且同西式Café一样,呢到都有免费Wifi提供,系到过一个下昼都几好枱上面放住各款沏茶道具,对茶道唔认识都唔洗担心,因为职员会好乐意讲解同示范,学习下中华嘅文化,同时品尝中式茶香首先用旁边嘅热水壶,将热水淋落紫砂茶壶到,呢个过程叫为暖壶,将茶壶暖至同水温接近,之后将其他茶具都用热水暖一暖,咁就可以避免影响到沏茶同茶香。我同友人就拣咗二人套餐(雅),包括密云龙大红袍、玫瑰花茶同小食,先将茶叶倒入紫砂茶壶到,轻轻拍打壶,将茶叶都收于壶内,跟住再注入热水,注水嘅时候,要由外至内打圈到,将每一片茶叶嘅香味都冲出黎,盖番个盖等一等,都未饮得住和!! 因为第一泡系唔会饮嘅,要倒咗佢,相信第一泡系为咗冲走茶叶表面嘅杂质,冲开之后,茶香会更加甘醇。冲第二泡喇,可以按自己嘅喜好,想味道较浓郁,就将茶叶浸泡
我同友人就拣咗二人套餐(雅),包括密云龙大红袍玫瑰花茶小食,先将茶叶倒入紫砂茶壶到,轻轻拍打壶,将茶叶都收于壶内,跟住再注入热水,注水嘅时候,要由外至内打圈到,将每一片茶叶嘅香味都冲出黎,盖番个盖等一等,都未饮得住和!! 因为第一泡系唔会饮嘅,要倒咗佢,相信第一泡系为咗冲走茶叶表面嘅杂质,冲开之后,茶香会更加甘醇。冲第二泡喇,可以按自己嘅喜好,想味道较浓郁,就将茶叶浸泡长少少,之后倒落透明玻璃杯,可以睇到带点亮泽嘅茶色,最后将茶倒落细细嘅中式茶杯到享用~~
密云龙大红袍嘅味道好甘香透彻,感觉可清一清味蕾之余,仲一洗平时食饭嘅油腻感觉,叹下中式茶真系别有一番风味啊~
而小食就有几块曲奇杏脯干无花果干杏仁等等嘅干果,系健康嘅小食黎,带点果甜,再配埋一杯甘香嘅中茶,几悠和嘅配搭
就咁用玫瑰干花冲茶,好似有啲简单,所以我同朋友就将少少玫瑰花加入到大红袍到,变成玫瑰大红袍,淡淡嘅玫瑰花香都几突出,同大红袍嘅甘香都几夹,系女性都钟意饮嘅花茶味~~