2023-07-19
平日晚市收工后去左附近九龙湾食返个晚餐。去左淘大个边嘅 茶舍 ,见menu几多选择,价钱都唔算贵。用qrcode落单,枱上仍有实体餐牌。见到有个铁板扒餐,梗系要试下!我叫左星级杂扒餐,同张相有少少唔同。一般会用上鸡牛猪,三种扒。但茶舍嘅杂扒餐就系炸鱼柳,鸡扒同牛扒,我拣左黑椒汁,要薯菜,餐跟沙律同餐汤。饮品我就叫左综合水果红茶。沙律系胡麻酱沙律,份量都几大,沙律菜新鲜。餐汤唔会太咸,味道刚好,稠度刚好。主角 星级杂扒餐炸鱼柳,肉质嫰滑,炸得表面够香脆,调味偏重dd。鸡扒嫰滑,咬落多汁,味道唔错。牛扒用黑椒酱腌好,煎得啱啱好放埋上铁板,肉质有咬口但唔会太干或者硬,带少少筋。黑椒汁香浓,趁热倒落铁板好香。薯菜嘅薯条脆口但唔会太油,好食,配一大条翠玉瓜同车厘茄,够解腻。仲有一只太阳蛋,钟意食熟蛋可以放落铁板变熟蛋~综合水果红茶,有火龙果,百香果,士多啤梨,青柠,柠檬等等,冰冻酸甜,好开胃。餐厅到晚上9点几都仲有唔少客人,last order 21:30,想落单就要注意啦~
去左淘大个边嘅 茶舍 ,见menu几多选择,价钱都唔算贵。
用qrcode落单,枱上仍有实体餐牌。
见到有个铁板扒餐,梗系要试下!
饮品我就叫左综合水果红茶。 沙律系胡麻酱沙律,份量都几大,沙律菜新鲜。
餐汤唔会太咸,味道刚好,稠度刚好。
主角 星级杂扒餐
炸鱼柳,肉质嫰滑,炸得表面够香脆,调味偏重dd。 鸡扒嫰滑,咬落多汁,味道唔错。 牛扒用黑椒酱腌好,煎得啱啱好放埋上铁板,肉质有咬口但唔会太干或者硬,带少少筋。
黑椒汁香浓,趁热倒落铁板好香。 薯菜嘅薯条脆口但唔会太油,好食,配一大条翠玉瓜同车厘茄,够解腻。
仲有一只太阳蛋,钟意食熟蛋可以放落铁板变熟蛋~ 综合水果红茶,有火龙果,百香果,士多啤梨,青柠,柠檬等等,冰冻酸甜,好开胃。