2019-08-02
假日到基隆街买至爱糕点,望见对面开咗间西餐厅,半自助餐又几吸引,于入内帮衬。进入餐厅,环境都几舒服,装修优雅,两边墙壁摆放酒,前方有一张长吧枱,放满了半自助餐的食物,有沙律、水果、同埋不同款式嘅甜品,又有热汤同埋青菜。餐牌有多款选择,价钱真系好平,$58起已包括餐汤、自助沙律、仲有精美甜品任食。虽然系半自助餐,食物种类都好有差不多二十款,甜品都超过10款。点咗三款主菜后取咗洋葱汤,呢𠮶汤好清甜,唔觉太多味精,最欣赏无一般啲面粉酱糊口,啱晒我嘅口味。意式芝士香煎龙利柳$78龙利柳半煎焗,外皮香脆,肉质嫩,食唔到雪藏味仲唔会太油腻。连伴碟嘅他他汁,薯球,红萝卜,脆玉瓜,沙律菜等都排心放美观吸引食欲。美式烧西冷牛扒$98块牛扒简直系巨扒,差唔多有块面咁大块,牛扒七成熟刚刚好。伴碟同样吸引,牛扒有肉汁又唔靭,虽然唔可以同大酒店嘅扒房相比,味道唔错。红酒烩牛尾 $98牛尾配萝卜喺绝配,烩得够晒淋,𠮶汁味道甜酸适中,老公同囡囡食得好滋味。以上三个主菜都看得出厨师对菜式用料认真,卖相精致,味道唔错,值得一试。因为仲有半自助餐嘅其他食物可以任食,沙律有六款,杂菜沙律、薯仔沙律、蜜桃沙律、芒果沙律、仲有
意式芝士香煎龙利柳$78
美式烧西冷牛扒$98
红酒烩牛尾 $98
因为仲有半自助餐嘅其他食物可以任食,沙律有六款,杂菜沙律、薯仔沙律、蜜桃沙律、芒果沙律、仲有红菜头沙律添。
甜品大概有10款,摆设相当精致,另有惊喜嘅系桃胶甜品,creme brûlée同南瓜西米露,水准都唔错。
餐厅播放轻音乐,可放松心情享受一餐美味餐膳。