餐厅: 叁茶陸飯
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-04-09 1325 浏览
一个月前过嚟Ikea买嘢,路经呢个餐厅时,就好奇佢个名点解,三姑六婆、三头六臂、三书六礼、三推六问、三宫六院、三口六面……我就识,「叁茶陆饭」究竟开边瓣!?其实,上次经过时已睇过吓,主打喺卖台湾菜,刚刚去完旅行,有啲手信跟表姨甥女交收,所以,就索性约佢食餐简约便饭。从门面所见,台式小吃、热炒及手摇茶喺佢哋嘅主力。从外观睇,都见餐厅地方非常大,观感开扬光猛,全店装修更以木系为主轴,衬以粉蓝,摩登得嚟又有少少文青感,又有啲少女味道。虽然楼底高,但要挑剔喺地方大就大喇,但枱櫈编排有些微挤迫,简直枱与枱连成一线。枱上已放自助水樽,唔使烦到侍应添水,小弟都几钟意呢个做法。我见有啲人写食评话张枱好细,讲到连樽水都要放晌地上,又唔喺吖,我哋上齐晒嘢都无问题(甜品后上除外)。菜式就印晒晌点菜纸之上,分类为小食、汤品、猪牛鸡海鲜类菜式、蔬菜、台式面饭、多款台茶、台式特饮及甜品,温提:需收加一服务费。此外,餐枱垫嘅一角印有厨师推介,唔想谂、唔想烦嘅客人,大可以就咁晌度拣几款。卤味拼盘(小)$58其实台式卤水一向有市场,我哋都钟意食卤水嘢,一客细拼盘有齐鸡翼、牛肚、豆干、卤蛋、花生,啱晒多心想样样都试吓嘅人
从门面所见,台式小吃、热炒及手摇茶喺佢哋嘅主力。
,简直枱与枱连成一线。
卤味拼盘(小)$58

其实台式卤水一向有市场,我哋都钟意食卤水嘢,一客细拼盘有齐鸡翼、牛肚、豆干、卤蛋、花生,啱晒多心想样样都试吓嘅人。整体嚟讲,都几入味,个卤水芳香而唔会有过咸嘅情况,伴饭一流,所以,点咗一客白饭($11)。牛肚卤得够晒软腍,豆干属台式较硬𠮶种,但几有豆香,
喺卤蛋硬实咗啲。
卤味拼盘(小)
主厨红烧牛肉面 $68

同食碗日式拉面差唔多价钱,梗喺要嗒真啲个汤啦,个汤底非常香浓,可谓浓而不浊,有一份醇厚嘅感觉。面条食落颇有咬口,而啲红烧牛肉口感十分松化,够肉香,认真唔错
招牌黑糖珍珠炭烧乌龙奶茶 $28

饮品就梗喺拣啲特别少少啦,不过,佢哋啲台式饮品其实都几吸引。个乌龙茶底比预期幽香,配以黑糖,感觉醇和啲,珍珠烟韧,唔喺啲劣质货色。
招牌黑糖珍珠炭烧乌龙奶茶
海盐芝士奶盖茉香绿茶 $26

上之晌Say Cheese试过一次芝士奶盖饮品,今次就想再回味一下,先啜两啖芝士奶盖,咸香丰厚,再叹两啖茉香绿茶,确喺芳香,再搅匀试试,所产生嘅化学作用无上次试到嘅咁突出,但已相当不错。
海盐芝士奶盖茉香绿茶
黑糖芋圆仙草冻3号 $38

黑糖、芋圆、仙草几样台式甜品食材嘅主力拼埋一齐,原来内里仲有埋燕麦、红豆、珍珠,大大碗嘅仙草冻,份量十足,啱晒「些牙」喇。烟韧嘅芋圆、爽滑嘅仙草、咬口嘅燕麦、清甜嘅红豆、QQ嘅珍珠,超足料,口感丰富,淌晌黑糖糖水底,真喺无得点输啰
黑糖芋圆仙草冻3号
宝岛虽然唔常去,但本身都几钟意台式食品及饮品,因为,觉得佢哋好有一种个人风格。事后再晌网上揾揾,原来「叁茶陆饭」意指比喻招待客人非常周到,是次嘅用餐,虽然未叫得做「非常」,但都算有礼周到,整体打分可以俾个B佢。
黑糖芋圆仙草冻3号