新年每一日都系食已经食济咗,冇没食欲但都要食饭的情况下我打开黄色饭碗个App,然后将个电话递咗俾呀妈,佢竟然spot到呢间我唔知几时bookmark咗既Burger, 仲话肯定系旧野!但其实系新野,成日都会经过千色店及千色汇呢两个商场,但呢个位置系几难以俾发现!就是谭仔和停车场出口旁(知就知)。2点左右来到没有人,刚好我们进去后又有另外2人进店。店面积小但胜在楼底够高,落地玻璃采光都好充足。用餐位置可以清晰见到厨房环境,见到有3个后生仔在努力预备食物。决定好要吃什么就自己行出去Cashier落单,汉堡是即叫即整,听到煎煎声😆由于我个胃是快要down机状态,战斗力好弱,只是每人叫了一个饱,冇加双色薯条和汽水,但睇人地写话好好味。邻居的汉堡,味道不邻居😋荃湾是分店,而第一间店铺在长沙湾,翻查店家IGpost,原来是在2016年开第一间店,可见其食物质素是令客人回头的重点。双重芝士牛肉汉堡ʜᴀɴᴅᴍᴀᴅᴇ ʙᴇᴇꜰ ʙᴜʀɢᴇʀ ᴡɪᴛʜ ᴄʜᴇᴅᴅᴀʀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ, ᴍᴏᴢᴢᴀʀᴇʟʟᴀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ, ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ, ʀᴇᴅ ɪɴɪᴏɴ, ʀᴏᴍᴀɪɴᴇ ʟᴇᴛᴛᴜᴄᴇ ɪɴ ʜᴏᴍᴇ

邻居的汉堡,味道不邻居😋

双重芝士牛肉汉堡
ʜᴀɴᴅᴍᴀᴅᴇ ʙᴇᴇꜰ ʙᴜʀɢᴇʀ ᴡɪᴛʜ ᴄʜᴇᴅᴅᴀʀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ, ᴍᴏᴢᴢᴀʀᴇʟʟᴀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ, ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ, ʀᴇᴅ ɪɴɪᴏɴ, ʀᴏᴍᴀɪɴᴇ ʟᴇᴛᴛᴜᴄᴇ ɪɴ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ꜱᴀᴜᴄᴇ
Mozzarella芝士面以火炙烧熔,包偏甜松软涂上牛油(好想知个包叫咩名? 很喜欢店家选用偏软的包质地,似嘉宝汉堡既包type,因为容易入口,更突出馅料味道);汉堡扒松软肉汁流晒出黎;菜、紫洋葱、番茄的配搭都好稳阵!

双蘑菇黑松露酱芝士汉堡 素食之选
ᴘᴏʀᴛᴏʙᴇʟʟᴏ ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ, ᴍᴏᴢᴢᴀʀᴇʟʟᴀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ, ᴘᴏʀᴛᴏʙᴇʟʟᴏ ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ ᴀɴᴅ ᴡʜɪᴛᴇ ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ ᴡɪᴛʜ ɪᴛᴀʟɪᴀɴ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ꜱᴀᴜᴄᴇ, ᴍᴏᴢᴢᴀʀᴇʟʟᴀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ,
ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ, ʀᴇᴅ ᴏɴɪᴏɴ, ʀᴏᴍᴀɪɴᴇ ʟᴇᴛᴛᴜᴄᴇ ɪɴ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ꜱᴀᴜᴄᴇ.
双菇,新鲜制作的双菇上碟时见到热辣辣喷晒烟咁,另外一菇以片状蘑菇炒黑松露酱,铺在大啡菇上,热力令芝士加速溶掉。我觉得即使你是不是素食者都会很喜欢的一款。

虽然今次visit所吃的款式唔多,希望出个post有机会令大家留意吓,位置唔算容易见到,真系唔好miss左一间咁用心整汉堡的小店💛