作为荃湾地头虫,因为Donki关系,成日都会行海之恋~今日竟比我发现到有间好嘢!那就是Peko Peko Eatery!呢间Cafe嘅元祖店系何文田开,开咗短短一年就设分店,进驻埋海之恋!因为无去过何文田店,所以喺度用餐,成个体验都好新鲜!首先,餐厅环境好阔落,装修就走简约小清新风!好有深水埗啲文青Cafe feel,不过呢度大好多咁解!餐厅仲分户外及室内两part,户外对正荃湾海滨!对住海景食饭,阳光明媚,海面闪闪生光,成件事好梳乎!但咁样食饭,人均都系一百左右,真系CP值爆灯!至于食物方面,店家主打和洋料理!食物会好似和式料理咁,细细碟,一份份咁上,仲可以自选钟意嘅餐点组合,成件事几贴心!整体食物嘅味道都偏轻,调味料唔多,够唔够味见仁见智,如果for我就刚刚好。另外,餐点嘅蔬果比例几高,想食得健康嘅人,拣呢度会系个好选择。✦ Lunch Set2款Starter+1款Main+饮品,套餐连味噌汤、饭/乌冬,以及饮品。Starter及Main都各有6款可拣,以下系我哋试过嘅自选菜式:Main - 柚子秋葵虾 - 将弹牙嘅虾滑酿入秋葵,加咗少少柚子汁,成个组合清新滑嫩,比预期好味。Ma

Lunch Set
✦ Lunch Set

柚子秋葵虾

日本帆立贝泡菜
Main - 日本帆立贝泡菜 - 帆立贝啖啖肉,爽口,口感不错,可惜泡菜只味有啲浓,有啲抢味,尝不出帆立贝嘅鲜美。

三文鱼车厘茄藜麦沙律
Starter - 三文鱼车厘茄藜麦沙律 - 沙律菜几新鲜,落嘅甜醋好开胃。三文鱼系熟的,但唔干柴,做得唔错。

流心芝士波
Starter - 流心芝士波 - 呢只小食必须趁热价!入面嘅芝士波好creamy、浓郁,入口𠮶下好治愈!个皮如果再做得薄身啲,我相信会更高分。

和风蛋卷
Starter - 和风蛋卷 - 呢款玉子做得唔错,厚身而唔干。加咗沙律酱、蟹籽、昆布碎入玉子,味道好有层次感。

和风竹炭乌冬 Lunch Set

三文鱼籽玉子&鳗鱼玉子
✦ 和风竹炭乌冬 Lunch Set
第一次食到竹炭乌冬,食上去,有啲似墨鱼汁意粉感觉,几清香。套餐仲会跟三文鱼籽玉子,以及鳗鱼玉子,味道正常发挥。

抹茶拿铁
✦ 抹茶拿铁
呢度拉花抵赞,拉得好精细对称!味道就浓淡适中,容易接受。呢款抹茶粉偏浓,饮到底有少量沉淀物,只粉分布得有啲不均。
2021-01-03
Lunch Set