2020-02-18
荃湾食肆林立,今晚路过荃湾三坡坊就比这间「佳坊」特色美食吸引左入去,咁就入乡随俗,融入大排档的文化。大排档环境虽然草根,但胜在够镬气、多花款。如果想食镬气小炒或者整个火锅炉暖暖身,一定唔可以错过三坡坊嘅小店「佳坊」。今次点左德国咸脆猪手、炸大肠、招牌手撕鸡、乳猪海鲜猪骨煲、咸柠乐,样样野都大大份够晒我地5-6个人食。德国咸脆猪手师傅早一日已经腌好晒啲咸脆猪手,首先将猪手涂上调味料,再风干一晚先够入味。咸脆猪手皮层脆卜卜,外表虽然睇上嚟略为干身,但入口肉汁锁住晒,肉质幼滑,肥而不腻。炸大肠炸大肠最紧要洗得干净,佳坊嘅炸大肠完全合格。卖相方面,小店弃用传统一圈圈串起嘅方法,反而改用沿猪肠内壁直切,确保唔会隐藏污垢。师傅话炸大肠最紧要有耐性,咁样食落口先会有先爆脆后爆汁嘅口感。招牌手撕鸡师傅提前一晚用秘制酱油腌好风干,轻轻炸干后挂起放凉,直到上枱前一刻先起肉拆骨。一般手撕鸡都系油盐浸再加麻油,这个手撕鸡有点像烧鸡,外皮金黄干身,肉质细滑,完全无肥腻感。乳猪海鲜猪骨煲热辣辣脆卜卜乳猪+新鲜海鲜(虾、蟹、花甲)+鸡脚+蔬菜一煲大大煲,样样都有,加埋个胡椒猪骨汤底,一定食到饱,我比较大食,最后叫多
德国咸脆猪手
炸大肠
招牌手撕鸡
乳猪海鲜猪骨煲
热辣辣脆卜卜乳猪+新鲜海鲜(虾、蟹、花甲)+鸡脚+蔬菜一煲大大煲,样样都有,加埋个胡椒猪骨汤底,一定食到饱,我比较大食,最后叫多个白饭,用靓汤底整番个汤饭。
大大杯咸柠可乐
食到口干干,谂住整返杯嘢嚟饮下?呢个巨型玻璃樽嘅份量一定够你饮!