2012-12-22 462 浏览
身为荃湾人,联发的烧味是不容错过的。今日午饭要去药房买嘢,午餐就食佢啦入到去,中年阿哥,老人家,地盘三行大叔,各自为政,老人家细食,一碗切鸡饭吃得津津有味;体力劳动较多的就双拼饭一碟加例汤。我呢,叉烧烧肉饭一碟吖唔该你落左单,侍应叔叔就会记得边个食啲乜,我就未试过"食错嘢"碟头都几大,饭亦软硬适中烧肉皮唔系件件都脆,一条烧肉通常中间较脆,边位较un,这是可以接受的,肉地有肉汁,肉的表面的调味没有过咸,good.叉烧比较黏,够蜜味,有人可能会觉得过甜,但我就觉得ok,部位系柳梅,肉质软腍唔鞋口,有肉味,食到有极微量松肉粉,甜甜咸咸,好味。烧味豉油汁色水较淡,有花椒八角的香味,似卤水汁多啲,唔会好咸,送饭一流!食完行去柜枱比钱,侍应就会讲个数比掌柜你照比就得,好少收错钱。联发贵为荃湾老字号,出品一定唔差(我公司切猪都系佢),虽然贵少少,但荃湾最好烧味三甲一定有佢份(大集团除外),不过如果要干里迢迢来荃湾食就不必啦,市区都有佢今的质素。斩料,去联发啦。
身为荃湾人,联发的烧味是不容错过的。
今日午饭要去药房买嘢,午餐就食佢啦

我呢,叉烧烧肉饭一碟吖唔该

你落左单,侍应叔叔就会记得边个食啲乜,我就未试过"食错嘢"
有得食
碟头都几大,饭亦软硬适中
烧肉juicy
叉烧够蜜味

斩料,去联发啦。
题外话/补充资料: 有时有啲人会觉得侍应较散漫,我理解的,因为佢地个个都上哂岸,个个都唔知有几多手汇风,可能烧腊店系用嚟过日晨。
2012-12-04
午餐