2023-03-16
朋友同我一样中意食饺子,但原来佢喺荃湾番工咁耐,一直都无食过饺子屋😯,可惜当日系星期二,饺子屋例休,只好嚟呢间位于路德围,评价唔差嘅饺子店。当日晚上6点半,可以直入,大概7点左右开始多人。餐厅餐具全部都系即用即弃,连装煎饺都用纸碟,唔太环保🙉。皮蛋 $20我个人比较中意食热嘅皮蛋,因为皮蛋味香浓D同埋蛋白位会淋D弹D,所以我麻麻地呢个冻皮蛋。😅韭菜拼芝士煎饺10只 $51饺子煎到两面金黄,食果阵少少脆口。友人中意食韭菜,话四款中最好就系佢,但我自己食韭菜会胀气,所以无食。芝士饺内虽然有粟米粒,但唔会盖过芝士味,反而增添口感,亦令饺子无咁溜😋。香菇拼芫茜汤饺10只 $48两款都做得唔错,菜肉比例大概4比6,所以好浓菇同芫茜香。我自己比较中意芫茜味,入口好似饮紧芫茜汤咁浓😆🤤。另外,个汤都好好饮,唔腥、唔咸、几甜,仲有瑶柱碎,饮完唔会口渴。👍呢度饺子饱满、饺皮算薄、肉馅弹牙、菜比例高,无论汤饺定煎饺都好味😏。唯一要弹餐厅抽风问题,由于多人叫煎饺,全店弥漫著油烟味。😶餐厅除左可以现金同八达通付款外,仲有WechatPay同Alipay,但前题系要老板在场先用到😂 当晚老板唔喺店内,所以只能用
皮蛋 $20
皮蛋
韭菜拼芝士煎饺10只 $51
韭菜拼芝士煎饺10只
芝士煎饺
香菇拼芫茜汤饺10只 $48
香菇拼芫茜汤饺10只
两款都做得唔错,菜肉比例大概4比6,所以好浓菇同芫茜香。
香菇汤饺
芫茜汤饺
我自己比较中意芫茜味,入口好似饮紧芫茜汤咁浓😆🤤。
餐厅除左可以现金同八达通付款外,仲有WechatPay同Alipay,但前题系要老板在场先用到😂 当晚老板唔喺店内,所以只能用现金。