2024-07-30
黎到荃湾呢个米线之城,今次食咗云家小锅米线。自从云家系米线关注组出左名,变成假日长期排队既人龙店。今日夜晚人都唔少,我哋决定外卖系朋友屋企食。我地分别叫左酸辣小锅红薯粉加猪大肠红薯粉口感烟韧,酸辣汤底一向配料丰富,有肉碎、芽菜、韭菜、酸菜、葱,猪大肠都入味十分入味麻酸辣小锅米线+螺旋藻+鸡丝麻酸辣汤底味道有层次,最中意云家既米线煮得顺滑又吸汤。我一向都中意食鸡丝,中意佢吸哂汤底既精华。而螺旋藻系次次黎云家都必叫,真心大推,次次食亲都堆到成座山咁高,食落口感超正,正正因为唔多米线舖会有,所以次次食亲云家都必叫的𩠌!雪家过桥米线一碗大大碗咩𩠌都有,有成十几样𩠌。平时外卖,一碗粉得一个外卖盒,呢一碗足足分左两个蒜泥白肉蒜泥份量超多,薄薄嘅肉片,经过煮熟之后,浸泡系冰水入面,令佢口感更加爽滑。然后淋上由蒜泥、豉油、醋、糖、辣椒油等酱汁,味道一流
我地分别叫左
酸辣小锅红薯粉加猪大肠