2021-09-28
拉面台风 荃湾上次星期五晚想去食,见到排队劲多人就打消左呢个念头。知道佢系排队名店,今次决闲日中午时间去食,好好彩等一阵位就入得。要左限定嘅沾面,一日限定得30碗,一开门晏昼去好大机会有得食。要左($83)沾面,沾面系冻嘅,食落好有咬口,够烟韧,钟意食硬面嘅应该会几爱沾面嘅质地。另外要左极限台风,佢冇写系咩味嘅拉面,落左单入座后先知系咩,($78)柚子拉面,汤够热,汤底味道好丰富,仲好浓厚,就咁饮都好好饮。碗面嘅仲有啲柚子啫喱,就咁食好酸,要拌匀落碗拉面度,用汤底嘅热力融化佢。汤底变得好rich,轻微嘅酸酸地,balance左猪骨汤𠮶种厚重感。叉烧够大块,有猪肉味,有肥有瘦。另外,午餐时间会多送半只溏心蛋,有溏心效果嘅,味道ok。店铺唔系好大,全部都系单人吧枱位,不过好细心咁有箱比你放袋。店员沟通都系用日文,感觉好似去左日本咁。整体黎讲个拉面系真系几正,唔多人排队嘅话,会想试埋佢个蕃茄芝士汤。