2022-08-15
🥚大家讲得啱蛋美对蛋饼系上晒瘾😽🤍荃湾新式台湾大厨主理小店🇹🇼必点拉丝芝士肉松葱油皮蛋饼正呀😻❣️.今次又系年轻台湾人老板+香港老板娘嘅组合🫶🏻铺面空间阔落、简约新颖嘅装潢,配上充足采光度🤍好钟意呢到悠闲舒适嘅感觉同平稳节奏🫶🏻虽然外表上同一般怀旧风台湾店好唔同~但依家感受到内里嘅人情味同老板们热情好客😽呢种亲切感+闲然自在cafe嘅感觉好特别🥰讲翻野食先☺️今次嚟就试咗四款菜式同饮品🤍.1️⃣肉松起司蛋饼 (💰$38)❣️一上枱哗🤩38蚊但超大份!最紧要葱香同饼皮香油味真系扑鼻而来🫶🏻呢款蛋饼皮系用台湾比较厚身嘅葱抓饼❣️食落去会比较厚实而且劲脆🤤馅料好满意👍🏻芝士足料🥺我见佢除咗车打芝士之外仲有水牛芝士拉到丝㗎🥺不过肉松比例上再多啲会更好🥰蛋美好少食蛋饼会加酱不过今次觉得个酱好好食🥺🥰咁大份可以当主食/成班朋友share👍🏻🫶🏻2️⃣爆葱卤肉饭+溏心蛋 (💰$58)蛋美其实都系爱葱之人🤭呢个招牌菜真系爆葱超多🤤仲有卤肉、酸菜、碎椒、同溏心蛋🫶🏻成个配搭系几夹唔腻🥰卤肉份量其实都几多啖啖都系😽不过略嫌卤肉味唔够其他配菜味道突出😿3️⃣盐水鸡 (💰$48)除咗鸡之外仲有萝卜丝、青瓜条、草菇、葱蒜粒🤍呢个其
荃湾新式台湾大厨主理小店🇹🇼
必点拉丝芝士肉松葱油皮蛋饼正呀😻❣️
讲翻野食先☺️今次嚟就试咗四款菜式同饮品🤍
1️⃣肉松起司蛋饼 (💰$38)❣️
2️⃣爆葱卤肉饭+溏心蛋 (💰$58)
3️⃣盐水鸡 (💰$48)
除咗鸡之外仲有萝卜丝、青瓜条、草菇、葱蒜粒🤍呢个其实几开胃🥳而且满满蛋白质食落超满足🤩佢额外俾个蒜辣酱点鸡🤍唔会太辣再配埋盐水鸡本身阵微咸味好食❣️佢本身鸡嫩滑多肉同几有蒜味😽如果怕太重口味唔点酱又得~🥰
4️⃣椒盐甜不辣 (💰$48)
呢款正常水准啦~本身上枱热辣辣好脆🤤入面嘅年糕烟烟韧韧🥰配埋微微椒盐香味一啖接一啖道食晒❣️😻
5️⃣大红袍珍珠奶茶/珍珠乌龙奶茶(💰$15跟餐价/$25单点价)
呢款都正常偏好嘅水准~冇话好惊艳但会饮到茶底几香🤍珍珠本身有啲黑糖咬落Q弹抵赞🥳因为饮过好多其他餐厅一咬就系成pat粉🥹🥹所以今次咁平价但其实质素偏好几感动🫶🏻不过奶味如果浓啲会更钟意🥰
呢间店地理位置嚟讲其实算方便🫶🏻而且好欣赏佢地会别树一格,混合新颖年轻嘅味道系传统菜式嘅同时,又不失人情味同诚意度🤍最钟意系呢到真系好舒服好开扬🥰周末过嚟好啱🫶🏻呢间一定会再翻嚟食‼️
📍台蔡卤肉饭 (荃湾)
荃湾海坝街99号地舖
🤍[8.5/10]
#蛋美在荃湾 #香港美食 #荃湾美食 #hkfoodie
#outdarkhk #台湾菜 #蛋饼 #香港蛋饼 #荃湾 #hongkongfood #美食地图#黄店系列 #香港黄店 #元朗黄店 #852food #yellowfood #惩罚黄店 #hkfoodig #美食推介 #甜不辣 #台北 #葱抓饼 #手抓饼 #盐水鸡 #肉松蛋饼 #起司蛋饼 #台南蛋饼 #珍珠奶茶 #卤肉饭 #溏心蛋