2023-10-22
今日听朋友讲荃湾开咗间新嘅刀削面,作为荃湾刀削面嘅粉丝,当然第一时间嚟试食啦。「宝字号刀削面」呢间舖嘅开张时间系星期四即系19/10/2023地理位置就相当方便喇喺荃湾嘅兆和街附近都好多餐厅。环境方面大概可以容纳30人,坐得都松动由于新装修嘅关系光线都好足够,有啲似国内嘅小店形式店员都有礼貌嘅会推介菜式猪肉刀削面见佢依个面系舖头嘅招牌,于是就叫嚟试下喇,猪肉方面系五香肉丁嘅size肉碎,味道系冇咗辣味嘅五香肉丁,只有五香粉味。刀削面方面,唔系粗幼不一,似系面饼个只,食落有弹下,有面粉香味,浸耐咗都唔会好冧,汤底方面系用酱油加五香粉,食完都唔觉口渴相信味精唔多,但可能我叫猪肉嘅关系,汤底偏油。肉夹馍呢只肉夹馍系用白包皮整嘅,并唔系酥皮,猪肉方面肥瘦均等,肉碎里面仲有小量青椒,夹埋一齐都好食嘅,但就唔系酥皮肉夹馍啰。今餐食咗80蚊,喺荃湾开刀上面嚟讲呢间算一般啦,下次我会试过炒鳝糊都上面再评价嘅。
呢间舖嘅开张时间系星期四即系19/10/2023
地理位置就相当方便喇喺荃湾嘅兆和街附近都好多餐厅。
环境方面
店员都有礼貌嘅会推介菜式