今日系荃湾行下街👫🏻,途中见到有间日本居酒屋装修几吸引就决定入去试下😋,入到去发现餐厅都几阔落,日系简约风装修,木系和风设计为主,而且有卡位及吧枱选择,系吧枱食更有种OMAKASE嘅感觉😆,点餐系用QR CODE落单,食物都相当多元化,有寿司🍣、刺身、卷物、锅物🍲及串烧🍡,不论系偏向生或熟食嘅朋友都可以照顾到,值得一赞👍🏻-极上刺身三点🦐 - HKD98 + 刺身三点🦪 - HKD 58倾计得知店家会睇下当时有咩食材新鲜就放系厨师推介餐牌,我地就叫咗两份刺身试下,店家就放系同一碟,极上刺身三点就有海胆、生蚝🦪及赤海老🦐,而刺身三点就有油甘鱼、帆立贝及赤海老,海胆食落几鲜甜无腥味😋,生蚝肉质几鲜嫩👍🏻,食落更有微微嘅海水味,非常新鲜,油甘鱼味道鲜美,帆立贝更啖啖肉,咬系口腔超软呀😜~ 而赤海老肉质超弹牙有咬口,而且虾头嘅膏都好香,整体嚟讲好抵食😚-鳗鱼朴叶饭定食🍱 - HKD 132睇餐牌已经俾个大大嚿嘅鳗鱼🐟图吸引咗啦~ 依个鳗鱼饭嘅特别之处就系佢饭下面有大大块嘅朴叶,所以食饭时会有阵阵嘅朴叶香味散发于口腔中🤤,再配埋甜甜嘅鳗鱼汁,特别开胃呀🤩,而鳗鱼都几厚身大嚿,食落去啖啖肉满足感指
极尚刺身三点+刺身三点

鳗鱼朴叶饭定食🍱 - HKD 132
睇餐牌已经俾个大大嚿嘅鳗鱼🐟图吸引咗啦~ 依个鳗鱼饭嘅特别之处就系佢饭下面有大大块嘅朴叶,所以食饭时会有阵阵嘅朴叶香味散发于口腔中🤤,再配埋甜甜嘅鳗鱼汁,特别开胃呀🤩,而鳗鱼都几厚身大嚿,食落去啖啖肉满足感指数真系即刻拉满呀💯,而定食套餐更有前菜、沙律、渍物、甜品及味噌汤,食完后相当饱肚,性价比极高呀🤟🏻
鳗鱼朴叶饭定食

和风烧牛肉定食(配温泉蛋)🍱 - HKD 123
之后叫咗个和风牛肉定食🐮,上菜时见到好多炸蒜粒已经令人流哂口水了🤤,牛肉炒得好香好甜,配埋洋葱🧅独有嘅甜味,一齐食嘅味道口感更有层次呀😋,而且店家怕食客食得多牛物会油腻感重,更贴心地配咗椰菜丝可以解下油腻,相当唔错👍🏻,而同样地定食套餐都有配上前菜、沙律、渍物、甜品及味噌汤,食完一整个满足呀🥰
和风烧牛肉定食配温泉蛋

海鳗寿司🍣 - HKD 56
海鳗🍣用料新鲜,食落口甜甜地,系唔错嘅开胃菜😚
海鳗寿司

整体嚟讲依间居酒屋食物水准都唔错😍,而最重要系食材用料都好新鲜,令人回味无穷😋,而且坐位都几阔落,约埋三五知己倾下计食个饭CHILL下系一个唔错嘅选择,而且价钱都唔算贵,如果大家系荃湾想试一间水准及性价比都唔错嘅餐厅,不妨可以考虑一下鸟山名啦~
2024-06-02
极尚刺身三点+刺身三点