2022-10-22
久闻荃湾老板娘云南米线嘅受欢迎程度喺米线关注组上面长居头位,要食闲闲地要排队排一个半个钟,预咗要去Ikea买嘢,我特登早D些出门去朝圣一吓! 老板娘云南米线位于荃湾香车街街市3楼熟食档,上到去,哗!已经见到有条差唔多30几人喺门口排队 (我已经饭市前去到),真系好墟磡,排咗一阵,好快就有店员拎张点餐纸来,叫客人先落单,仲解释厨房超多单,所以先点餐,店员见我自己一个,就话一个人即刻有位,所以就带位俾我喇! 由于佢地太受欢迎,所以已经有3个舖位俾客人坐,入去第一个感觉系,好香麻辣味充斥住整间餐厅,唔知系唔系佢地知道味道好浓,所以个冷气劲大呀!而且为咗大家快D有得食,所以搭枱系一定的,除非你人多够坐哂一枱!虽然地方无咩装修,不过都干净整齐的 🔮麻酸汤底小锅米线 上菜时已闻到好香既麻辣汤底味,未食面先饮汤!试第一啖已经刺激我的味蕾,汤底非常浓郁,我点咗BB辣,这个辣度我接受到,不过那种花椒麻香,超级惹味,仲要系之后会系你个口入味渗番出来,食多几啖,条脷同埋牙肉仲有牙齿,仲麻到滋滋震,好爽好好味呀!一路麻就一路好想再食下一啖!好正!终于明白点解网上面劲推介喇!坐我对面个哥仔仲一边食一边辣到流鼻
🔮麻酸汤底小锅米线
上菜时已闻到好香既麻辣汤底味,未食面先饮汤!试第一啖已经刺激我的味蕾,汤底非常浓郁,我点咗BB辣,这个辣度我接受到,不过那种花椒麻香,超级惹味,仲要系之后会系你个口入味渗番出来,食多几啖,条脷同埋牙肉仲有牙齿,仲麻到滋滋震,好爽好好味呀!一路麻就一路好想再食下一啖!好正!终于明白点解网上面劲推介喇!坐我对面个哥仔仲一边食一边辣到流鼻涕,但系佢个样食到好滋味呀🤣😋
🔮酸菜辣牛腩 加$12
牛腩份量好多,又大旧,秘制配方,入味之余亦非常软腍,可能我个几旧有D筋位,所以食落更有胶质感,十分惹味
呢度嘅炸物小食都好出名,我就叫咗两款
(落完先醒觉自己叫咗两款都系鱼, 唔紧要啦!想食就点啦!)
🔮鱼肉腐皮卷
即叫即炸,腐皮系用平时煲糖水果只,大大块,卷实鱼肉来炸,非常香口,卷入面除咗有鱼肉仲有粟米粒,腐皮酥香,鱼肉弹牙,外脆内软,又有粟米甜甜地,相当不错
🔮酥炸鲮鱼球
食得出成粒都系鲮鱼肉,无加入好多粉,真材实料,入口香脆弹牙,正常水准
餐厅仲有其他炸物,好似都好正咁!仲有好特别嘅蒙古汤底,好补嘅虫草花姜酒汤底,下次一定要再来试呀!
题外话/补充资料:
餐厅实在太受欢迎喇!想来食嘅朋友,记住要预番至少1个钟来排队呀!