2023-01-01
平时好少去荃湾,真系唔知有咩好嘢食,行行下商场顶层见到有间日本嘢,个招牌都几吸晴,就同女朋友一齐试下。我地就坐吧枱,睇完menu无耐好快就嗌晒嘢食,坐喺度等食。我就嗌咗杯17碎半$78,应该系荔枝青柠梳打,荔枝味几重,饮落都几gur。首先就有明太子奄列$98,个明太子辣辣地咁,而个蛋都煎得唔错,入面仲好嫩。跟住就系唐扬鱿鱼须$68,炸粉薄薄一层,唔会太厚,调味亦都恰当嘅。和牛都食唔少,但和牛坑腩$198真系好少食,脂肪丰富但绝对冇筋,而且牛味重,唔需要太多调味。真系估唔到日本餐厅都有鹅肝$108食,而且都想当滋味,少少臊味咁加埋个脆包喺底,水准都唔差。平时喺屋企都会买啲鳕鱼干$58整嚟食,呢度都有,份量唔少而且价钱都合理。冰头渍$38即系三文鱼头前嘅软头,冻盘咁食,相当烟靭但又不乏鱼香。呢个原只活北寄贝$88真系师傅由一只北寄贝烧香后剪碎,鲜味又几有咬口,用嚟送酒都几正。沙律嚟讲,呢个比目鱼沙律$78都几出色,而且价钱唔贵,嘅鱼油同沙律一齐食,加少少醋同车厘茄,都几开胃。之后就到主食之一芝士御好烧$98,平时好少食御好烧,但呢个芝士御好烧真系啖啖芝士,都几饱肚。之后就有松叶蟹肉海胆炒饭
之后就有松叶蟹肉海胆炒饭$188,贵价都唔算平但又有松叶蟹又有海胆嘅炒饭,真系「仲想点先」!
最尾嘅最尾就系铁板疏乎厘$98,系女仔都钟意嘅疏乎厘,外脆内软,同女朋友嚟食一定要嗌㗎啦!
估唔到呢间喺商场隐世日本餐厅,嘢食嘅性价比都唔差,可以值得再嚟多次。