不止一访古今二,作为荃湾友呢间餐厅一直都系我最喜欢既外带店之一,贪佢质素不俗之余又可以用APP揿定外卖准时去拎仲有折扣。最近终于有时间食低堂食打番张卡好好食番个食评。餐厅卖点系提供各款有创意既日式料理,款式种类选择好多,净系特色卷物已经多到令人花多眼乱,每次都要花好多时间做选择唔可以全部都要。.荃湾装修比观塘店光猛好多,感觉整齐简单。餐厅唔算好大,每次去到人流都几多几满,订左位先去会稳阵少少。.柚想虾你 💲78⭐️3.7/5每次去到古今二都必点沙津,佢既沙律份量好足同埋试左几款都好食。今次试“柚想虾你”沙津,内容系:甜虾刺身、牛油果、柚子、蟹籽、苹果、沙津菜、海草、车厘茄沟柚子汁。基本上佢菜底同沙津汁都差唔多,换既主要系配料部份。我特别喜欢佢既沙津酱,虽然份量多但我绝对可以每次全清。.除左沙律,特色卷物都系黎古今二必点项目,卷物目测有超过三十多种选择,有生有熟版本,总会揾到几款合适。今次随意点左三款特色卷物:蜘蛛、烟花同金龙卷。大大盘摆盘好靓,小卷每款成八件,份量不少。.蜘蛛 💲88⭐️3.8/5蜘蛛系炸软壳蟹、青瓜、牛油果、蟹柳配搭。蜘蛛既炸软壳蟹系主角,传统圆卷型,炸软壳蟹同牛油果基本
柚想虾你 💲78
⭐️3.7/5
蜘蛛 💲88
⭐️3.8/5
蜘蛛系炸软壳蟹、青瓜、牛油果、蟹柳配搭。蜘蛛既炸软壳蟹系主角,传统圆卷型,炸软壳蟹同牛油果基本上系爆馅姿态出现👍🏻。
烟花 💲95
⭐️4/5
烟花系配辣味三文鱼、辣味吞拿鱼、脆脆。叫卷物或者沙津我通常都会拣有脆脆既版本,其实即系薯片脆脆,贪佢口感好。卷物系吞拿鱼蓉配三文鱼小卷,加埋酱汁好醒胃。
金龙卷 💲88
⭐️4.2/5
今晚三款我最钟意呢款三文鱼、炸虾、芝士卷物。面铺三文鱼刺身加少少沙津酱点缀,入面系经典既炸虾卷再配埋芝士。其实我几钟意有芝士既寿司,虽然系非传统港式创意版本,但好食就够。
杂锦天妇罗 💲88
⭐️3.8/5
怕净食寿司卷物会单调,系串烧同天妇罗之间选择左天妇罗。唔知系唔系每次都系相同款式,今日既杂锦天妇罗系有海老、迷你甜薯同秋葵虾肉。特别欣赏迷你甜薯,外脆内软甜甜的紫薯出奇的夹,会再Encore。
总结:坊间能够食到同类花款多又好食既日式创意料理店不多,呢间堂食外带佳宜,已经系多次encore系列。
烟花
蜘蛛