2022-09-07
几年前去过西班牙 当地朋友带我食tapas我好钟意呢种每样食少少 可以试倒好多款当时最令我印象深刻系蒜头虾同Tortilla蛋饼前日去荃湾广场 发现呢间位于大坝街嘅西班牙餐厅Lunch Set主打唔同款式嘅tapas 同朋友都觉得好吸引每人都拣咗两款自己想食嘅 再一齐分享 变得好丰富Lunch set包是日餐汤 同甜品或餐茶 当日餐汤系蕃茄汤 另外加钱转咗个西班牙涷汤两款汤都同样出色 我特别钟意佢个足料红菜头汤Set B 脆皮猪腩肉配蜂蜜蛋黄酱 & 墨鱼汁炸海鲜球猪腩肉肥瘦层层分明 最正系块猪皮 脆得黎好松化虽然食完觉得好邪恶 但我绝对会为咗呢碟再返黎海鲜球外脆内软 里面系满满嘅墨鱼汁浆同墨鱼粒Set C 黑毛猪火腿拼盘配法包 & 西班牙蟹肉奄列黑毛猪火腿好大堆头 望见都开心 配埋法包食真系好正除咗22个月同60个月嘅ham之外 仲有血肠Salami等等西班牙蟹肉奄列有样又有内涵 质感好实在仲食倒一丝丝蟹肉最后当然要食埋香脆玉桂条配榛子朱古力酱佢地嘅炸野全部都好出色好松脆 为呢餐画上完美句号
我好钟意呢种每样食少少 可以试倒好多款
当时最令我印象深刻系蒜头虾同Tortilla蛋饼 前日去荃湾广场 发现呢间位于大坝街嘅西班牙餐厅
每人都拣咗两款自己想食嘅 再一齐分享 变得好丰富 Lunch set包是日餐汤 同 甜品或餐茶
当日餐汤系蕃茄汤 另外加钱转咗个西班牙涷汤
两款汤都同样出色 我特别钟意佢个足料红菜头汤 Set B 脆皮猪腩肉配蜂蜜蛋黄酱 & 墨鱼汁炸海鲜球
猪腩肉肥瘦层层分明 最正系块猪皮 脆得黎好松化
虽然食完觉得好邪恶 但我绝对会为咗呢碟再返黎
海鲜球外脆内软 里面系满满嘅墨鱼汁浆同墨鱼粒 Set C 黑毛猪火腿拼盘配法包 & 西班牙蟹肉奄列
黑毛猪火腿好大堆头 望见都开心 配埋法包食真系好正
西班牙蟹肉奄列有样又有内涵 质感好实在仲食倒一丝丝蟹肉 最后当然要食埋香脆玉桂条配榛子朱古力酱
佢地嘅炸野全部都好出色好松脆 为呢餐画上完美句号