2021-05-20 100 浏览
今日同朋友黎到位于荃湾既人气西餐厅CHALET同佢补祝生日, 7点钟店铺入面都FULL晒咁济, 好彩我事先都BOOK定左位。问个侍应想坐入面都冇位, 事关入面装潢好似再靓D(有气氛D)同坐得舒服D。坐低左个侍应都比左个信封我地放口罩比放低左个MENU, MENU有分两个, 一个系FOR饮品, 一个系FOR食物。咁我地点单点左个饭,一个SET DINNER 同两杯野饮,(6-9系HAPPY HOUR时段) 同一支有气既樽装水(餐厅系唔提供水既), 个侍应问我地D野食系咪SHARE黎食, 可以逐个上同可以上得慢D。咁我地都话OK呀。咁等左一阵, 就黎左两杯野饮,PASSION $68我地叫左两杯, 系一杯有热情果同芒果汁既野饮, 酸酸甜甜几好饮, 最特别系佢装野饮个杯, 几得意。黑松露薄片意大利饭配美国大啡菇牛肝菌泡沫 $248呢个意大利饭煮得岩岩好, 饭粒唔会太硬, 而且好香黑松露味, 唔系间间餐厅都做到咁香既黑松露味, 大啡菇咬落爽口弹牙, 朋友都大赞好食, 开头仲以为个泡沫系有味既, 原来冇味既, 系份量比软少左D。Set Dinner $428南瓜忌廉汤加面包(是日餐汤)南瓜汤饮落

PASSION $68

黑松露薄片意大利饭配美国大啡菇牛肝菌泡沫 $248
Set Dinner $428

南瓜忌廉汤加面包(是日餐汤)
南瓜汤饮落好香好滑, 加埋个包香脆有D似牛角包咁暖暖地几好食。

法式肝酱配脆片(头盘)
肝酱加脆片呢个组合配合得唔错, 肝酱食落好香肝味同好滑身口感CREAMY, 加埋脆片一齐食增加口感上既层次。

顶级韩牛封门柳(主菜)
第一次食韩牛, 少左一份平时食和牛既油香, 但肉味重过和牛好多, 感觉都唔错, 但对于我呢D食肉兽, 得3件牛有D唔够喉。 食完个牛侍应即刻俸上牙签,非常贴心。

面包布甸(是日甜品)
不过不失既甜品, 可能本人唔系太好面包布甸, 但呢到唔会食到好似出面D面包布甸一PETPET野咁。都OK既。

朱古力心太软配云尼拿雪糕 $68
侍应突然同我地讲呢个心太软FREE比我地, 呢个心太软真系值得一赞, 切开外皮见到朱古力浆流出黎个下真系几治愈, 朱古力浆好香浓朱古力味, 微微既热力加埋冰冻既雪糕, 有一种冰火交融既感觉, 亦为呢一餐画上一个完美既句号。

总结 : 呢间食物质素高, 摆盘亦好精美, 但份量比较少。另外, 侍应们既服务非常好, 食完每样野会问食完未同换过只新碟, 好贴心, 第一次觉得个加一服务费系值得比, 值得一赞。
2021-05-19