2018-03-17 113 浏览
男朋友生日,梗系要食餐好架啦😋最近系openrice见到Chalet呢间餐厅,环境口气氛好似好正甘,一于去试试餐厅设计好似一间小木屋,同佢个名好match,设计好有心思,值得一赞职员安排左我地坐门口旁嘅高枱,墙身全部都系石砖,加上楼底好高,感觉好似真系系outside,好舒服订位时问左带酒黎需唔需要收费,职员话要收$100/枝而家做紧promote,如果order枝装红白酒,就会送半打生蚝最后我地就决定系到order酒啦职员会问我地想饮d咩,按我地口味去介绍唔同GE酒,感觉都几专业由于我中意饮甜嘅白酒,最后我地拣左枝moscato枝酒饮落去带少少青苹果味,有少少bubble,而且唔会甜到腻,好岩我口味,果然冇介绍错😄生蚝方面,海水味唔会太重,质感比较爽口,而且好新鲜,正呀Main Course方面我地嗌左油封鸭腿同埋牛柳鹅肝卖相超靓呀😍😍😍鸭腿闻落去好香,表皮好脆,肉质好嫩,好Juicy配埋个芒果莎莎,酸酸甜甜好夹呀另外牛柳鹅肝都好正我地order左Medium rare..岩岩好肉质好淋,肉味好浓😋😋鹅肝表面都系煎到好脆,好香,味道浓郁嫩滑配菜冇芦笋同埋炸蒜头,两样都系我最爱呀 😍甜
男朋友生日,梗系要食餐好架啦😋

订位时问左带酒黎需唔需要收费,职员话要收$100/枝
最后我地就决定系到order酒啦

由于我中意饮甜嘅白酒,最后我地拣左枝moscato

生蚝方面,海水味唔会太重,质感比较爽口,而且好新鲜,正呀

Main Course方面我地嗌左油封鸭腿同埋牛柳鹅肝
卖相超靓呀😍😍😍

鸭腿闻落去好香,表皮好脆,肉质好嫩,好Juicy
配埋个芒果莎莎,酸酸甜甜好夹呀

另外牛柳鹅肝都好正
我地order左Medium rare..岩岩好
肉质好淋,肉味好浓😋😋
鹅肝表面都系煎到好脆,好香,味道浓郁嫩滑
配菜冇芦笋同埋炸蒜头,两样都系我最爱呀 😍

甜品方面我地order左个chocolate brownie,甜品写上左Happy Birthday祝福字句
Chocolate brownie好浓,而且唔会太甜👍🏻👍🏻

呢餐饭真系食得好开心,无论环境,服务态度,食物都无高质呀👍🏻👍🏻👍🏻

值得一提系,餐厅职员真系好细心,佢会问我地系share定各自食,如果share的话,所有main course会逐样逐样上

极度推荐大家去试下☺️☺️
  • 法式油封鸭腿配芒果莎莎