2016-01-14
诺亚由最初卖半熟蛋糕, 变成依家有另一主线芝士蛋糕. 一向对日本淡味芝士蛋糕都有好感, 但依家潮流唔兴, 冇乜日式芝士蛋糕卖, 知道诺亚有近似款式, 谂著睇吓.去到分店, 见到芝士蛋糕都有好几种, 有芒果, 草莓, 香芋, 又有小黄鸭同熊仔造型. 见到草莓芝士蛋糕颜色鲜艳, 比较新鲜吸引, 就买一个两口子试食.因为买完仲有一段时间先会食, 店铺会提供干冰,约可保存两小时.同店见另有灯胆玻璃樽型饮品, 有蜂蜜红豆水卖, 见价钱唔贵个玻璃樽外型又咁靓, 可以留番嚟插花, 买多樽红豆水试吓.番到屋企已经超过两小时, 干冰已经溶哂, 但个蛋糕底依然好冻. 蛋糕切开时觉得比较软身, 好难切得整齐. 上层放满新鲜草莓同草莓味果冻, 中层系草莓忌廉芝士, 下层系朱古力蛋糕. 蛋糕食味比较接近日式芝士蛋糕, 芝士比较淡同软滑, 同平时食开纽约芝士蛋糕浓味完全唔同, 轻盈可口, 加上新鲜草莓, 酸甜适中.跟著饮埋蜂蜜红豆水. 红豆水系近期好hit健康饮品, 据闻可以去水肿. 饮落有淡淡红豆味, 加上蜂蜜甜甜地好入口.
去到分店, 见到芝士蛋糕都有好几种, 有芒果, 草莓, 香芋, 又有小黄鸭同熊仔造型. 见到草莓芝士蛋糕颜色鲜艳, 比较新鲜吸引, 就买一个两口子试食. 因为买完仲有一段时间先会食, 店铺会提供干冰,约可保存两小时.