2022-11-27 150 浏览
如果唔系去开附近做嘢,真系唔知道离开地铁站咁远嘅地方有间AEON,而AEON入面又有几间餐厅,就决定行个街食埋野先走啦。由于今日冇着低胸针织衫,所以决定唔食萨利亚,而试咗佢旁边呢间泰国菜。六点去到,应该刚刚开始晚市,我哋系第一枱客人,地点都算寛敞舒适。荔枝梳打,卖相平平实实,我钟意佢唔算太甜,但又有荔枝嘅香味,仲有大大粒嘅荔枝肉。生菜包系其中一样我最钟意食嘅泰国菜。佢哋用嘅生菜好新鲜,而且系生菜鲜嫩嘅部份。肉碎酸酸辣辣,辛辣程度比较亲民,应该大部份香港人都食得到。后来老板娘过咗嚟同我哋倾偈,原来佢哋使用嘅猪皮系佢地泰国厨师自己鲜炸,仲要一共炸两次先保持到香脆同冇油益味。猪皮炸走晒d肥油,所以一d都唔油腻。青咖哩羊腩咖哩好香口,茄子系先烤过嘅。羊腩炆得好淋,而且冇乜骚味,加埋蒜蓉包就最衬。佢地嘅招牌船面汤底都好足料,我叫咗嘅牛肉船面,肉类有肥牛、牛腩,仲有牛丸。大大碗,如果有叫其他嘢食,一个人真系未必食得晒。芒果糯米饭嘅芒果好多,用嘅系泰国水仙芒,清甜得来又唔腻,芒饭比例同响泰国食嘅好相似(芒果多糯米饭少)。少少暖嘅糯米饭,大份量嘅芒果加埋椰汁,咁样丽完结一餐,实在无敌。呢度嘅地点唔算就

荔枝梳打

猪肉生菜包

青咖哩羊腩 &蒜蓉包

籽泰船面(牛肉)
芒果糯米饭

呢度嘅地点唔算就脚,店面都有少少隐蔽,不过胜在超级市场旁边,行完街正好可以食啲嘢休息吓,而且价钱唔贵,性价比高,座位亦算舒适,值得一试。
2022-11-23
荔枝梳打
猪肉生菜包
青咖哩羊腩 &蒜蓉包
籽泰船面(牛肉)
芒果糯米饭
  • 青咖喱羊腩