2024-01-19
荔枝角站出口嘅长沙湾广场入面,有如此高质嘅日式料理,真系值得大家去品尝食物及酒。青=青苹果+菠萝+Wasabi+Vodka. 呢杯真系令我大开眼界,估唔到意外地好夹,好好饮,饮落味道偏甜,菠萝嘅甜味最为突出,加上wasabi嘅味道,撞出嚟非常夹,盖过咗vodka只呛味,真系要饮过才知特别嘅味道,饮饮下就饮咗成樽,朋友都不知不觉间上脑. 哈哈!紫=利宾纳+可尔必思+苹果+红莓+shochu.Shochu系烧酎,日本嘅蒸馏酒。配上其他味道,撞出嚟味道较甜,比起wasabi vodka仲要再甜啲,非常之易入口右口鱼丼右口鱼系比较深海嘅鱼同埋稀有,右口鱼本身鱼油都较多,师傅再用火枪烧,逼咗油份出嚟,成碗都好香火炙同鱼油味,再配上自己调制嘅汁,劲满足。腐乳松板猪肉串烧师傅选取咗猪嘅面猪登肉,食落口感好爽口好弹牙,烧出嚟仲锁到肉汁,而且师傅用腐乳腌制,但又唔会抢走猪本身嘅味道。烧出嚟有啲焦香味之余,仲有猪少少嘅臊味,唔洗点任何嘢都好香。明太子翠玉瓜串烧翠玉瓜本身冇乜味,师傅巧秒地配上咗明太子,令到翠玉瓜吸收咗明太子嘅味道,加上烧到好淋,好香,每啖都食到明太子味。炸池鱼BB池鱼仔细细条,炸出嚟冇大𠮶
青=青苹果+菠萝+Wasabi+Vodka.
紫=利宾纳+可尔必思+苹果+红莓+shochu.
右口鱼丼
腐乳松板猪肉串烧
明太子翠玉瓜串烧
炸池鱼BB
池鱼仔细细条,炸出嚟冇大𠮶啲咁腥,反而好香口,但又唔会咬落去成口油,配上调味粉,或者点沙律酱,都令呢道菜更好味,但我个人偏好唔点任何酱,都已经够香够味。
蕃薯crème brûlée
黄芯蕃薯烧得啱啱好,而且黄芯味道偏甜,配上布甸好夹,面𠮶层焦糖都好香口,最开心就系笃散佢𠮶下脆卜卜嘅声音。呢个味道好香好夹。
最后整杯咖啡烧酒埋尾消下滞,樽烧酒系师傅自己调制,好辣口,一shot落肚暖笠笠。
回程中师傅都好好,成日同客人倾计,唔好睇师傅个样咁后生,原来都从事咗廿几年,对话中仲表现出有丰富嘅知识量,同师傅倾计都可以学到唔少嘢。
希望下次可以同朋友再嚟食唔好款式嘅菜式!