2019-11-12
今日去荔枝角探完朋友,我哋就系佢屋企附近食饭,佢知我钟意食日本野,就带左我去附近宇晴轩商场的一间小店,系荔枝角D4 出口一出就系。店外挂有满满的日式灯笼🏮骤眼一看已经知道系日本餐厅。呢到的食物种类都几齐全,刺身,烧物,拉面,定食都有。如果想试吓多啲唔同款嘅就可以拣自选套餐,分别可以系松、梅 、竹、菊中自选一款,只系$188,真系好吸引同好抵食。不过由于头先食饭前我地已经食咗好多野,所以我哋今次就食拉面。拉面嘅款式都算多,有十多款可以选择,所有拉面基本上都可以自选汤底,有味噌、酱油和盐味拣。不过我哋拣咗两款甘啱都系唔可以转汤底。北海道樱花虾拉面$88系咁多个拉面入边中,我地点左樱花虾拉面系因为呢个汤底系呈奶白色,味道似猪骨底加咗海鲜,饮落都几鲜甜,几好饮。唔会好似平时一般食到嘅虾拉面咁咸。而樱花虾嘅份量都几多,干身而脆口。而且仲有好多其他嘅配料,包括叉烧,半只糖心蛋,海带,日本鱼蛋等。叉烧肥瘦适中,软淋嫩滑,糖心蛋都淹得好香,有好香浓嘅酱油同味醂味。地狱拉面$72呢个拉面系有三粒辣椒🌶️,钟意食辣嘅真系唔好错过!冇谂过原来真系会咁辣,虽然辣到出晒汗,不过食得好过瘾。佢嘅辣并唔系一股死辣味,
店外挂有满满的日式灯笼🏮骤眼一看已经知道系日本餐厅。
呢到的食物种类都几齐全,刺身,烧物,拉面,定食都有。
北海道樱花虾拉面$88
地狱拉面$72
呢个拉面系有三粒辣椒🌶️,钟意食辣嘅真系唔好错过!冇谂过原来真系会咁辣,虽然辣到出晒汗,不过食得好过瘾。佢嘅辣并唔系一股死辣味,辣得黎都会食到系味噌底。
面质爽滑有口感,粗幼适中
呢个面有一整颗溏心蛋,中心部份有流心效果,侧边部份有少少熟,不过整棵蛋都好滑。