2023-12-21
今日同个仔同事喺公司OT,咁阴工要OT,所以就决定食好D嘢,拣咗间Mata Japanese Cuisine日本料理!位于荔枝角长沙湾广场3楼嘅Mata,真系唔错啊!先讲前菜,有我最爱嘅枝豆同酸萝卜。啲枝豆新鲜爽口,佢加佐麻子去整麻辣味好新鲜,酸萝卜都refresh好开胃。我哋仲试咗佢地自家嘅西柚Cocktail,酸甜好好味,饮饮醉佐都唔知咩事!然后,我哋又叫咗烧鳕鱼片嚟食。烤得恰到好处,外脆内嫩,好好味。真系啱哂我嘅胃口,令我好开心!我哋都点咗个素関东煮嚟试下。佢系用各种新鲜蔬菜同豆腐煮嘅,汤底酱汁鲜美,超开胃。啲蔬菜甜甜地同豆腐嘅滑嫩口感好夹,好多元化嘅味道。然后,主菜嘅炸鱿鱼炒面上枱喇。炸鱿鱼外脆内嫩,配埋弹牙嘅炒面,真系好正呀!啲鱿鱼嘅鲜味同面嘅弹性,绝对系绝配!最后,我地嚟咗个甜品,佢地自家制嘅花生酥。呢个甜点真系好特别,中式做法加上日本食材,酥脆嘅花生味道好香浓,真系好开胃,完美嘅结束!食饱之后,我叫咗杯冰美式咖啡,而我个同事就试佢哋自家酿嘅啤酒。我个咖啡香气浓郁,味道浓厚又平衡。佢个啤酒就有啲口感丰富同风味独特,真系令人心情舒畅。总括黎讲,Mata Japanese Cu
总括黎讲,Mata Japanese Cuisine 日本料理真系好正啊!佢地嘅菜单好多选择,质素亦都好高。服务都好周到,令我哋好舒服。如果你钟意日本料理嘅话,真系要嚟呢度试吓喇!绝对唔会令你失望!