2023-03-18 20 浏览
喺荔枝角,朋友介绍一间平民价钱,但好有日本质素嘅日本料理餐厅,位于长沙湾广场入面,铺面装饰同日本料理餐厅,亦有一样嘅味道。入到去摆设优美,然后睇下D餐牌,有好多日本特色小食,非一般香港日本料理舖头食到,而且仲有特别嘅鸡尾酒,系由调酒师傅职场调制,跟住佢教咗一啲鸡尾酒加入 wasabi, 真系第一次饮,味道令人难忘。之后我点左一个炸鸡皮薯片,喺日本来讲炸鸡皮送洒系绝配,而呢间店舖嘅炸鸡皮系用鸡上髀嘅皮炸出来,十分脆口,又有鸡嘅味道,用来送酒真系一流。我仲试咗碟木鱼,依个木鱼肉质十分之新鲜,色泽鲜红色,配埋特制汁,食落真系口感一流,味道令人难忘。我试咗一个腐乳嘅串烧肉,腐乳加烧肉,好似系中日合璧嘅一个小食,比一般嘅串烧真系好食好多,值得一试。另外仲有个招牌炒饭,系舖头特制嘅用猪油糕加猪油皮炒出嚟,个口感真系十分之好,干爽得来又易入口,又唔会太咸,十分之有猪肉味,钟意食炒饭嘅朋友一定要试一试!