2019-05-13
莆田😍.🥢蛏子$198两款,近排食莆田真系食到上哂瘾,今次行开尖沙咀,正烦恼紧食咩嘅时候,经过美丽华见到个广告牌,结果又去左食莆田。.再一次食就试埋其余两款,不过唔知系咪因为适逢母亲节, 多咗好多人光顾嘅原因,感觉水准有所下降。.今次都有食到冰镇苦瓜,但都刀工有所退步,苦瓜切得厚薄不均匀,而且相对厚,冇咁好食。.扁肉汤来自清朝嘅一种传统手艺,肉丸用燕皮包覆,而所谓嘅燕皮系用棍重复㪣打猪腿肉混合番薯粉制成,口感相当弹牙,配以咸咸地嘅上汤,真系好好食,encore😻.姜葱炒蛏子今次啲蛏子个壳比较碎,而且蛏子有沙。而味道方面,佢个姜葱味比较淡,香味亦不够扑鼻,有点失望。.花雕蒸蛏子而呢个就比较好食啦,上菜时热辣辣,花雕酒味香气四溢,因为佢将蛏子密密麻麻咁放左系一个好细嘅陶瓷碗里面蒸,所以酒嘅香气渗透晒入每一只圣子里面,闻落香,食落正。.莆田卤面始终如一鲜味十足,始终系我系莆田里面最爱嘅菜no.1。由于对呢味菜爱不释手,食前食完都唔记得左影相呢回事🙈
扁肉汤
姜葱炒蛏子