2019-06-23
父亲节唔想迫,所以提早几日一家人庆祝,幸好提早订位,晚市很多人,未够6点,已经满坐了。我哋拣咗来莆田必点的蛏子红菇鲜蛏汤:红菇生系海拔高既地方,红色嘅汤充满清香加埋蛏子嘅鲜甜,又养生又好饮!铁板盐焗蛏子:之前已经食过,实在太美味,今次再食过番寻味,蛏子一样肥美,热辣辣新鲜蛏子带微微咸香,而且肉爽味甜不用额外调味,原汁原味,盐焗更提升了鲜甜度。闽香洋烧排:肉焖得软腍入味,筷子轻轻一夹便可不会有狼狈食相,而且特别用了山药垫底,吸收晒肉汁和酸甜汁,真系比佢抢晒foc。兴化米粉:又系莆田必点,平时吃的厦门炒米,星州炒米等都是以叉烧, 猪肉丝等同炒,但这道兴化米粉则以海鲜入馔, 有虾有蚬,而米粉比平时见到的幼身, 更有米香,好松软, 好弹牙, 除了有虾有蚬外,更用了紫菜及花生同炒, 味道更丰富,加埋秘制辣酱,一定食到lamlam脷酥炒芋芯:有啲似反砂芋,但芋头表面的糖系令身的脆糖,个人觉得更美味,外面脆内里粉糯,喜欢芋头嘅家人都表示十分满意👍
我哋拣咗来莆田必点的蛏子