2024-01-02
行过长沙湾见到呢间餐厅标明系福建闽菜,装修古色古香,我去到既时候已经8点铺头都坐左一半人,睇落都有保证,所以就入去试下!莆鲜味卤面既餐单有好多选择,虽然铺面好怀旧同系小店style,但一坐底店员已经比左QR CODE可以自己用电话落单,真系估佢唔到。我就叫左佢既全日餐莆鲜兴化炒米粉配饺子汤,再加多一份莆鲜手工豆茸粿(=糖不甩)😝⭐莆鲜兴化炒米粉我一向都好中意食炒米粉,莆鲜味卤面既炒米粉我食落口感就好似潮州菜既炒粉丝,同样地都系有好多唔同菜、冬菇甘笋丝、炒蛋丝、虾米仔同猪肉(/牛肉碎)炒成。我就好中意食呢款炒米粉,因为唔系太油炒得够干身👍👍但朋友就觉得会偏硬同干身左啲,所以要睇返个人口味喔😆⭐饺子汤饺子汤都好大碗,虽然系套餐但份量一啲都唔少。同埋佢可以比你任拣饺子种类,我就加左两蚊拣左韮菜猪肉饺子,佢口感好好应该系铺头自己包唔系买现成货,皮薄馅多够晒足料,啖饺子汤有啲葱花衬下,饮落唔似有落味精,好清甜饮完一啖又一啖😝⭐莆鲜手工豆茸粿其实就系糖不甩,不过呢个有惊喜😍因为完全估唔到一间福建闽菜既食店有咁好食既糖不甩❗❗❗好食过糖品铺既糖不甩,上面芝麻好香,个粉团好软糯同好有咬口,个皮够实唔系
⭐莆鲜兴化炒米粉
⭐饺子汤
⭐莆鲜手工豆茸粿
其实就系糖不甩,不过呢个有惊喜😍因为完全估唔到一间福建闽菜既食店有咁好食既糖不甩❗❗❗好食过糖品铺既糖不甩,上面芝麻好香,个粉团好软糯同好有咬口,个皮够实唔系淋浸晒水果只>呢个真系我既推荐,必试❗❗❗